
Σημείο για τη μελέτη & την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς
Δείτε τα τεύχη του αφιερώματος: “Εκλογές και Ακροδεξιά”
#10 – Τα αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου 2023
#9 – Η Ακροδεξιά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου
#8 – Τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου 2023
#7 – Η ενδοχώρα της Alt-right: οι γέφυρες της ΝΔ στην Ακροδεξιά
#6 – Η Ακροδεξιά στις κάλπες της 21ης Μαΐου
#5 – Ακροδεξιός δεκάλογος: τι είπε ο Βελόπουλος στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ
Ακούστε:
Podcast ΕΞΤΡΕΜ: Συζητάμε για την ακροδεξιά απειλή
Το 2023 είναι εκλογική χρονιά: η κυβερνητική θητεία ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και το Σύνταγμα επιβάλλει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών πριν από την ολοκλήρωση των τεσσάρων ετών. Σε αυτή την αναμέτρηση, όπως συνήθως συμβαίνει, παίζονται πολλά για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Ένα από αυτά, από τα πλέον ανησυχητικά, είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον χώρο της Ακροδεξιάς.
Το τέλος της Χρυσής Αυγής, που ελπίζουμε να σφραγίσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό, δεν σημαίνει, φυσικά, και το τέλος του κινδύνου της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Αρκετοί πολιτικοί σχηματισμοί θα συμμετέχουν στις φετινές εκλογές και είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει εκπροσώπηση και στη νέα σύνθεση της Βουλής⋅ δυστυχώς υπάρχει ακροατήριο, υπάρχει διείσδυση των ακροδεξιών απόψεων σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου –που ήταν ήδη στη Βουλή–, έχουμε επίσης την Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου και Κρανιδιώτη, την ΠΑΤΡΙΔΑ των Μπογδάνου και Λατινοπούλου, την Εθνική Δημιουργία του Εμφιετζόγλου, και, βεβαίως, το κόμμα του Κασιδιάρη που, μετά την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, δεν είναι βέβαιο αν θα βρει το «παραθυράκι» για να συμμετέχει.
Η ανησυχία αλλά και η εγρήγορσή μας εντείνονται από την υιοθέτηση και την προβολή ακροδεξιών απόψεων από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή ακόμη και από υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης. Τα παραδείγματα είναι, δυστυχώς, πολλά, με πρώτα και πιο χαρακτηριστικά τους πρωτοκλασάτους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κόμματος, και Μάκη Βορίδη.
Έτσι λοιπόν, η ομάδα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με το συνεργατικό εγχείρημα ανεξάρτητου Τύπου, alterthess, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να παρακολουθήσουμε από πιο κοντά τις εξελίξεις που φέρνει η έντονη και πυκνή προεκλογική περίοδος στον χώρο της Ακροδεξιάς. Στο πλαίσιο της κοινής μας πρωτοβουλίας θα καταγράψουμε θέσεις και απόψεις, θα παρακολουθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ τους και τις τυχόν συγκλίσεις, θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά ποιες αιχμές της προπαγάνδας τους έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Στόχος μας είναι να να προσφέρουμε τεκμηρίωση και εργαλεία αντιμετώπισης, να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, όσο αναλυτική μας επιτρέψουν οι δυνάμεις μας, για να αξιοποιηθεί από κάθε σχήμα, κόμμα ή ευαισθητοποιημένο άνθρωπο στον αγώνα ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και κάθε είδους σκοταδισμό.
Οι Ρομά αποτελούν διαχρονικά θύματα διακρίσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και πογκρόμ που κατέληξαν σε εκκαθαρίσεις. Το Ολοκαύτωμα των Ρομά δεν έτυχε ποτέ της απαραίτητης προσοχής. Να γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως στα στρατόπεδα εξόντωσης θανατώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά.
Τι λέει η GenZ για τη δικτατορία που δεν την έζησε; Ποια ντοκιμαντέρ αποτυπώνουν τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα της επταετίας 1967–1974; Ποια τραγούδια ενέπνευσαν και εμψύχωσαν την αντίσταση στα χρόνια της χούντας
Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21/3), το Σημείο διάλεξε και σας προτείνει 10 τραγούδια, 10 ταινίες και 10 βιβλία για τον ρατσισμό.