
Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς
Τι λέει η GenZ για τη δικτατορία που δεν την έζησε; Ποια ντοκιμαντέρ αποτυπώνουν τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα της επταετίας 1967–1974; Ποια τραγούδια ενέπνευσαν και εμψύχωσαν την αντίσταση στα χρόνια της χούντας;
Σε συνέχεια του αφιερώματος που αρχίσαμε πέρυσι για τη δικτατορία, επαναφέρουμε το πλούσιο υλικό από άρθρα, μαρτυρίες, βιβλιογραφία, τη συζήτηση των νέων «Η δικτατορία όπως δεν την έζησα», και μια σταχυολόγηση από ταινίες, βιβλία και τραγούδια για τη χούντα των συνταγματαρχών.
Κάθε χρόνο τιμάμε τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Δεν ξεχνάμε.
Στο αφιέρωμα του Σημείου
Διαβάστε:
- 10+1 βιβλία για τη δικτατορία
- Πολυμέρης Βόγλης, «Το πραξικόπημα ως καμπή»
- Δημήτρις Γαρρής, «Επιστρέφοντας στα βασανιστήρια της Χούντας»
- Κωστής Κορνέτης, «Το ’21, η επταετία και η Μεταπολίτευση»
- Αντώνης Σαραντίδης, «Στον αγώνα για τη δημοκρατία: Οι Έλληνες φοιτητές και το αντιδικτατορικό κίνημα στη Δυτική Ευρώπη»
Δείτε:
Ακούστε:
- 10+1 τραγούδια για τη δικτατορία.
- Πέντε μαρτυρίες από βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της Χούντας (Αθανασίου, Αρσένη, Λελούδας, Κοροβέσης, Παναγούλης) διαβασμένα από τον Δημήτρι Γαρρή
Μιλήστε:
- ως εκπαιδευτικοί στο σχολείο για τη Δικτατορία
> εκπαιδευτικό υλικό για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο
Τσεκάρετε:
- τις γνώσεις σας για τη Δικτατορία με το κουίζ του Σημείου!
Οι Ρομά αποτελούν διαχρονικά θύματα διακρίσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και πογκρόμ που κατέληξαν σε εκκαθαρίσεις. Το Ολοκαύτωμα των Ρομά δεν έτυχε ποτέ της απαραίτητης προσοχής. Να γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως στα στρατόπεδα εξόντωσης θανατώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά.
Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21/3), το Σημείο διάλεξε και σας προτείνει 10 τραγούδια, 10 ταινίες και 10 βιβλία για τον ρατσισμό.