
Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς
Διδάσκουμε το Ολοκαύτωμα για να φανερώσουμε τις ρίζες και τις συνέπειες της προκατάληψης, του ρατσισμού και των στερεοτύπων. Η μελέτη του βοηθά τους μαθητές να προβληματιστούν για την κατάχρηση της εξουσίας, το ρόλο των ατόμων, την ευθύνη του δράστη αλλά και του παρατηρητή. Το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ατύχημα. Προηγήθηκαν επιλογές που νομιμοποίησαν τις διακρίσεις, επέτρεψαν τις προκαταλήψεις, το μίσος και, τέλος, οργάνωσαν το έγκλημα.
Ειδικά στην Ελλάδα, με διαρκώς παρόντα τον αντισημιτισμό, οι Εβραίοι είναι μια «αόρατη» ομάδα. Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σημαίνει θέση απέναντι στον ελληνοκεντρισμό και την μονοσήμαντη πρόσληψη της συλλογικής ταυτότητάς μας. Το Ολοκαύτωμα δεν αφορούσε κάποιους «άλλους», μακριά από εδώ. Αφορούσε και τους Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Διδάσκουμε το Ολοκαύτωμα για να δείξουμε τόσο πράξεις διάσωσης Εβραίων όσο και τη συνενοχή πολλών τοπικών κοινωνιών.
Απέναντι στο Ολοκαύτωμα δεν χωράει ουδετερότητα. Στο Σημείο μπορείτε να βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία του.
- Διδακτικές προσεγγίσεις του Ολοκαυτώματος με την αξιοποίηση έργων τέχνης [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Η Διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ρομά [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Αναπαραστάσεις του αδιανόητου-ανείπωτου και διδακτικές προσεγγίσεις του Ολοκαυτώματος – “Ο γιος του Σαούλ” [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων στο πλαίσιο της Τελικής Λύσης [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Η Ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Συνοδευτικό Υλικό [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Αξιοποιώντας τη ζωγραφική των εκτοπισμένων στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Τόποι Μνήμης του Ολοκαυτώματος [Γ’ Γυμνασίου/Λύκειo]
- Το Ολοκαύτωμα σε μια διδακτική ώρα [Γυμνάσιο/Λύκειo]
- Πρόταση Εργαστηρίου: από την τοπική ιστορία στην Τελική Λύση
Οι Ρομά αποτελούν διαχρονικά θύματα διακρίσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και πογκρόμ που κατέληξαν σε εκκαθαρίσεις. Το Ολοκαύτωμα των Ρομά δεν έτυχε ποτέ της απαραίτητης προσοχής. Να γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως στα στρατόπεδα εξόντωσης θανατώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά.
Τι λέει η GenZ για τη δικτατορία που δεν την έζησε; Ποια ντοκιμαντέρ αποτυπώνουν τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα της επταετίας 1967–1974; Ποια τραγούδια ενέπνευσαν και εμψύχωσαν την αντίσταση στα χρόνια της χούντας