Scroll Top

Μια πρόσφορη στιγμή

arthra-prosfori-stigmi

Liz Fekete
Διευθύντρια του Institute of Race Relations, Λονδίνο irr.org.uk

φωτογραφία: tuscaloosa

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ενώ ακροδεξιοί «αγανακτισμένοι πολίτες» βασανίζουν και κυνηγούν τραυματισμένους και εγκαταλειμμένους πρόσφυγες στη Λέσβο, η στιγμή για την ίδρυση του νέου ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου Σημείο δεν θα μπορούσε να είναι πιο πρόσφορη. Το ελληνικό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα έχει υπάρξει, κατά την άποψή μου, ατρόμητο στην προσπάθειά του να οδηγήσει τη Χρυσή Αυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης – όπως μάλιστα διαπίστωσα αυτοπροσώπως ως διεθνής παρατηρήτρια στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το Σημείο πατάει λοιπόν σε γερές βάσεις και ταυτόχρονα υπόσχεται να μας ανοίξει νέες προοπτικές με την επικέντρωσή του σε ποιοτική έρευνα.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία των πολιτών, αλλά και για την αντιφασιστική προσπάθεια διεθνώς. Η γενεσιουργός δύναμη για τη δημιουργία του δεν έγκειται μόνο στην πανδημία και στην διεθνών διαστάσεων οικονομική και περιβαλλοντική επισφάλεια, αλλά στην ανάδυση μετασχηματιστικών κινημάτων όπως το Black Lives Matter, που διεκδικεί την αποδόμηση του συστημικού ρατσισμού ο οποίος τροφοδοτεί την Ακροδεξιά. Είμαστε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με μια ακροδεξιά απειλή που είναι βίαιη, ρατσιστική, ομοφοβική, μισογύνικη, αντιδημοκρατική και βαθιά διαβρωτική ως προς όλες τις αξίες που νοηματοδοτούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Εκδηλώνει την παρουσία της στα σύνορά μας, στους δρόμους μας, στα εκλογικά μας κέντρα και τις αστυνομικές δυνάμεις μας, οι οποίες πολύ συχνά συνεργάζονται υπογείως με ακροδεξιές πολιτοφυλακές.

Το Σημείο είναι καλά εφοδιασμένο για να αντιπαλέψει τον φασισμό, ο οποίος δεν είναι απλώς μια ιδεολογία ή ένα σύνολο ιδεών, αλλά μια θέση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια. Το Σημείο εκκινεί την αποστολή του από έναν πολύ δυνατό τόπο, έχοντας στο τιμόνι αφοσιωμένους ανθρώπους που διέπονται από αντιρατσιστικές και ανθρωπιστικές αρχές.

 

Κοινοποίηση:

Σχετικά άρθρα
Clear Filters

Ένα πεδίο στο οποίο προνομιακά ο ακροδεξιός λόγος διεκδικεί ιδεολογική αποκλειστικότητα είναι η καθαρότητα του γλωσσικού πολιτισμού του κυρίαρχου έθνους εντός του κράτους.

Το ζήτημα της μετανάστευσης από το 2015 και μετά είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον δημόσιο διάλογο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και αυτή τη στιγμή το κατεξοχήν πεδίο ανάπτυξης ακροδεξιού λόγου – από το γνωστό «είναι πρόσφυγες αλλά και εμείς πόσους να πάρουμε;», μέχρι το ακραίο «οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες».

Ανάμεσα στα έργα του λαϊκού μας ζωγράφου, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, συγκαταλέγεται και ένα που εικονίζει τον Κοραή με τον Ρήγα ν’ ανασηκώνουν την Ελλάδα που κείτεται ξέπνοη αιώνες, ανάμεσα στους τσακισμένους κίονες των αρχαίων ναών.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.