Scroll Top

10 ταινίες και βίντεο για την ζωή των Ρομά

afieroma-roma-antitsiganismos-featured

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

1. To Σχολείο για μας είναι η χαρά (2017, 10΄)

Μαθητική ταινία που γυρίστηκε από τους ίδιους τους μαθητές Ρομά, που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, Ηρακλείου Κρήτης.

2. Μικρές ιστορίες Ρομά (του Σταύρου Ψυλλάκη, 2014, 67΄)

Ντοκιμαντέρ με μικρές ιστορίες που μας αφηγούνται για τη ζωή τους Ρομά που ζουν και κινούνται στο Ζεφύρι, στο Μενίδι και στην ευρύτερη περιοχή.

3. Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι (της Μαρίνας Δανέζη, 2014, 39΄)

Μια περιήγηση στους καταυλισμούς της Αττικής, της Αργολίδας & της Ηλείας.

4. Ρομά: Σπάζοντας τα Στερεότυπα (αφιέρωμα του Vice Specials, 2022, 45΄)

5. Αόρατοι άνθρωποι (του Γιώργου Μισουρίδη, 2022, 12΄ Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόγραμμα JUSTROM)

Δείτε το εδώ

6. Gypsies, Roma, Travellers: An Animated History (βίντεο του OSF, 2,5΄, στα αγγλικά)

7. Οι Ρομά του Δενδροποτάμου.

Τρεις συνεντεύξεις σε έρευνα και παραγωγή: parallaxi/Γιώργος Τούλας, Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης. Σκηνοθεσία: Χρήστος Νικολέρης

8. Ι itsai Romni – Το κορίτσι γυναίκα (της Ευαγγελίας Γούλα, 2017, 53΄)

Ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας και τον θεσμό του γάμου στους Ρομά.

9. Κυνηγημένοι από τους ναζί (Korkoro), του Tony Gatlif, 2009, 111΄)

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια οικογένεια Τσιγγάνων ταξιδεύει στη Γαλλία. Σύντομα αντιλαμβάνονται ότι τους ακολουθεί και ένας πιτσιρικάς, ο Κλόντ, τον οποίο έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Καθώς, κάνουν στάσεις σε διάφορα μέρη και δουλεύουν σε αμπελώνες, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι έχει βγει ένας νόμος ο οποίος απαγορεύει τη νομαδική ζωή. Ο δήμαρχος και η δασκάλα του χωριού καταφέρνουν να εξασφλίσουν ένα κομμάτι γης για να εγκατασταθούν. Η οικογένεια όμως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτό τον τρόπο ζωής και αναζητούν απεγνωσμένα την ελευθερία τους.

10. Υπάρχουν ακόμα γελαστοί τσιγγάνοι (Gadjo dilo), του Tony Gatlif,  1997, 102′)

Ο  Stephane, ένας νεαρός Παριζιάνος φθάνει εν μέσω του χειμώνα στην Ρουμανία. Στην κατοχή του έχει γραμμένη σε μια κασέτα τη φωνή μιας μυστηριώδους γυναίκας, την οποία και αναζητά. Ο Stephane θα καταλήξει σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό στο Valachie, στη χώρα των πιο βασανισμένων ανθρώπων, των “Lautaris”, των τσιγγάνων μουσικών. Ο ηλικιωμένος Isidor θα γίνει ο συνοδός του και τον οδηγήσει μυσταγωγικά σε έναν κόσμο χαράς και λύπης, ειρήνης και βίας. Μαζί με τους νέους του φίλους θα βιώσει μία πολυεπίπεδη μέθεξη και θα μελετήσει την αλήθεια της ζωής και του έρωτα. Ο πολυβραβευμένος, τσιγγάνικης καταγωγής, Γαλλοαλγερινός σκηνοθέτης Τόνυ Γκάτλιφ καταγράφει με ντοκυμαντερίστικη αμεσότητα τα συναισθήματα των χαρακτήρων του, παρασύροντάς μας στη μαγεία μιας διαφορετικής παραγματικότητας.

Κοινοποίηση:

Σχετικά αφιερώματα
Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.