Scroll Top

10 Βιβλία και παραμύθια των Ρομά

afieroma-roma-ceija-stojka

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

έργο της αυστριακής ζωγράφου ρομά
Ceija Stojka 1933-2013

1. Aπό μακριά, της Αγγελικής Δαρλάση, Μεταίχμιο 2021

Σε μια μικρή πόλη καταφτάνει μαζί με το Λούνα Παρκ και η Άλη, ένα κορίτσι μόνο κι αλλιώτικο απ’ ό,τι ήξεραν οι κάτοικοι. Μια ιστορία για τις προκαταλήψεις, τον ρατσισμό αλλά και το Ολοκαύτωμα των Ρομά. 

 

2. Παραμύθια των Ρομά, των Ρίτα Σπανούλη και Γιώργου Λεπενιώτη, Νησίδες, 2017

Είκοσι μοναδικά παραμύθια όπως τα κατέγραψαν οι κοινωνιολόγοι – εθνολόγοι Ρ. Σπανούλη και Γ. Λεπενιώτης μέσα από την τριαντάχρονη πορεία τους στους οικισμούς των Ρομά όλης της ηπειρωτικής χώρας.

 

3. Sofia Z–4515, κόμικ των Sofia Taikon και Gunilla Lundgren, μετάφραση: Κατερίνα Προκοπίου, 2016

Η αληθινή ιστορία της Sofia Taikon, μιας Τσιγγάνας Ρομά της Πολωνίας που επέζησε του Άουσβιτς, όπως την εξιστορεί η ίδια στον εγγονό της. Στο Σημείο έχουμε αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία του ολοκαυτώματος των Ρομά, με αφορμή αυτό το βιβλίο.

4. Γκογκί – [Μνήμη], των Νίκο Μπατζαλή και Κωνσταντίνου Χηνά, Άπαρσις, 2020

Μια καταγραφή της προφορικής γλώσσας Ρομανί Τσσιπ με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, βιωματικές αφηγήσεις και αναφορές στις παραδόσεις των Τσιγγάνων/Ρομά από την Πόλη μέχρι την Ελλάδα του σήμερα.

5. Η ζωή και τα βιώματα των Ρομά μέσα από τα Τσιγγάνικα παραμύθια, του Παναγιώτη Χαρίτου, Ρομά χωρίς σύνορα, 2022

Τα στοιχεία της φύσης, τα καιρικά φαινόμενα, ο τρόπος ζωής των Ρομά μέσα από παραμύθια από τον οικισμό Σοφάδων στον οποίον έζησε και μεγάλωσε ο κοινωνικός λειτουργός και ιδρυτής της οργάνωσης «Ρομά χωρίς σύνορα», Παναγιώτης Χαρίτος.

6. Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση, Jim Cummins, μετάφραση: Σουζάνα Αργύρη, Gutenberg, 2005 

Μια μελέτη για τη δίγλωσση εκπαίδευση και πώς τα στερεότυπα της χαμηλής επίδοσης μαθητών που προέρχονται από μειονότητες είναι δυνατό να ανατραπούν μέσα από την ενδυνάμωση της ταυτότητάς τους.

7. Αναζητώντας τη Ζιντονί, Έριχ Χακλ, μετάφραση: Νάντη Φίλια, Φίλντισι, 2019 

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι άνθρωποι σε θέση αδυναμίας που, όμως,   βρίσκουν το θάρρος να αντισταθούν. Το 1933, η οικογένεια Μπράιρατερ μεγαλώνει τη μικρή Ζιντονί μέχρι που οι αρχές εντοπίζουν τη βιολογική της μητέρα και αποφασίζουν να την αποσπάσουν από την ανάδοχη οικογένεια για να την οδηγήσουν μαζί με άλλους Ρομά στο Άουσβιτς.

8. Θάνατος ενός ταξιδιώτη, Ντιντιέ Φασάν, μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής, Πόλις, 2023

Ο Άντζελο, ένα καταζητούμενο μέλος της κοινότητας του ταξιδιού, όπως αυτοαποκαλούνται στη Γαλλία οι Ρομά, σκοτώνεται στο οικογενειακό αγρόκτημα κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης. Επανεξετάζοντας τον φάκελο της υπόθεσης, ο κοινωνιολόγος Ντιντιέ Φασέν προβαίνει σε μια αντίθετη -από την επίσημη- έρευνα. Ανιχνεύοντας τη λειτουργία του δικαστικού μηχανισμού, περιγράφει πόσο σχετικές είναι οι έννοιες της αλήθειας και του ψεύδους.

9. Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες, Μαρούλα Κλιάφα, Κέδρος, 2014

Μια μικρή τσιγγάνα, η Ελπίδα, εξιστορεί με τρόπο αφοπλιστικό τη ζωή της στον καταυλισμό. Έπειτα από ένα συνταρακτικό γεγονός, το νήμα της αφήγησης το παίρνει η συγγραφέας. Τη μυθοπλασία αντικαθιστά πλέον το ρεπορτάζ. Ένα βιβλίο αναφοράς όχι μόνο για το τολμηρό του θέμα, αλλά και για τον τρόπο γραφής.

10. Στη Βιβλιοχώρα μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιβλία λαογραφικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος.

 

Κοινοποίηση:

Σχετικά αφιερώματα
Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.