Scroll Top

10+1 βιβλία για τη δικτατορία

afieroma-diktatoria-aski-tank-geliografia

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

…και το πουλί αναγεννάται εκ του αβγού του! Εορτασμός του Πάσχα στο στρατόπεδο
(από τη Λούφα & Παραλλαγή του Νίκου Περάκη)

1. Ανθρωποφύλακες, του Περικλή Κοροβέση, Εκδόσεις των Συναδέλφων 2013

Η ιστορική πλέον μαρτυρία του Κοροβέση είναι η πιο εμβληματική αφήγηση, τεκμήριο των βασανιστηρίων της χούντας. Γνώρισε αλλεπάλληλες εκδόσεις και πολλές μεταφράσεις στο εξωτερικό.

2. Τα παιδιά της δικτατορίας, του Κωστή Κορνέτη, Πόλις 2015

Οι πολιτισμικές ροές και η διάδραση ανάμεσα στις διεθνείς και τις τοπικές διαστάσεις του ελληνικού φοιτητικού κινήματος στη «μακρά» δεκαετία του εξήντα, η σχέση του με τα κινήματα αμφισβήτησης στο εξωτερικό. Οι διαδικασίες με τις οποίες ο πολιτισμός συνυφάνθηκε με την πολιτική, δημιουργώντας έναν νέο «τρόπο ζωής», όπου το όραμα μιας ευρύτερης πολιτικής αλλαγής συνδυαζόταν με τον μετασχηματισμό της καθημερινής πραγματικότητας.

3. Αντιποίησις αρχής, του Αλέξανδρου Κοτζιά, Κέδρος 1979

Με ήρωα έναν χαφιέ της χούντας τις μέρες του Πολυτεχνείου και με υποδειγματική αφήγηση, ο Κοτζιάς ανατέμνει την παθολογία μιας ολόκληρης τριακονταετίας.

4. Δεκαοχτώ κείμενα, συλλογικό, Κέδρος 1970

Η πρώτη εκδοτική πράξη αντίστασης σημειώθηκε το 1970 και την υπέγραφαν ο Γιώργος Σεφέρης, η Νόρα Αναγνωστάκη, ο Αλέξανδρος Αργυρίου, ο Θανάσης Βαλτινός, η Λίνα Κάσδαγλη, ο Νίκος Κάσδαγλης, ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, ο Τάκης Κουφόπουλος, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Σπύρος Πλασκοβίτης, ο Ρόδης Ρούφος, ο Τάκης Σινόπουλος, η Καίη Τσιτσέλη, ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος, ο Στρατής Τσίρκας, ο Γιώργος Χειμωνάς, και ο Μανόλης Αναγνωστάκης, που είχε και την επιμέλεια.

5. Η αρχαία σκουριά, της Μάρως Δούκα, Πατάκης 2013

Η πρωταγωνίστρια παίρνει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρασύρεται από το κλίμα και το πάθος των ημερών, η ατομική της ιστορία συνυφαίνεται με τη συλλογική κινητοποίηση και την ιστορία.

6. Η ταράτσα της Μπουμπουλίνας. Καταστολή και βασανιστήρια στην Ελλάδα του ’67–’69, συλλογικό, Ποταμός 2009

Ανέκδοτο υλικό από την «Ελληνική υπόθεση» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο το 1969 και τον φάκελο «Βασανιστήρια» που είχε εκδώσει η επιθεώρηση Athènes-Presse libre το 1969.

7. Μια ιστορία της νύχτας, 1967–1974, του Τάσου Δαρβέρη, Βιβλιοπέλαγος 2002

Ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία, η βιωμένη καταγραφή της αντίστασης, η καθημερινότητα όσων αντιστάθηκαν στη Χούντα, οι διώξεις, ο ένοπλος αγώνας.

8. Το χρονικό των τριών ημερών, της Κωστούλας Μητροπούλου, Κέδρος 2002

Η πρώτη λογοτεχνική αποτύπωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γίνεται το 1974. Ένα προσωπικό ντοκουμέντο δημοσιευμένο αμέσως μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, όπου αποδελτιώνεται λεπτό προς λεπτό ο εγκλεισμός των φοιτητών στο κτήριο της Πατησίων. 

9. Ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας. Ψυχολογικές καταβολές, της Μίκας Φατούρου, University Studio Press, 2012

Ποιοι είναι και πώς γίνονται οι βασανιστές; Είναι δυνατόν συνηθισμένοι άνθρωποι να μετατραπούν σε βασανιστές; Μέσα από συστηματική έρευνα και συνεντεύξεις με δεκάδες βασανιστές της δικτατορίας, η συγγραφέας αποδεικνύει το αδιανόητο: ο καθένας από εμάς θα μπορούσε, κάτω από ειδικές συνθήκες, να βρεθεί στη θέση του βασανιστή.

10. Tης Δικτατορίας 1967–1974. Μνήμες νωπές της τρίτης τραγωδίας, του Τάκη Μπενά, Θεμέλιο 2008

Ο συγγραφέας περιγράφει χαρακτηριστικές στιγμές και γεγονότα της παρανομίας, της σύλληψης, της αποφυλάκισής του. Aκολουθεί μια άλλη οπτική, αυτήν της απλής μαρτυρίας με βιωματικές εμπειρίες. Είναι μια συμβολή στη «διάσωση της ιστορικής μνήμης».

11. Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Ο αμερικανικός παράγων, 1947–1967, του Αλέξη Παπαχελά, Εστία 2017

Το ιστορικό πλαίσιο πριν και μετά το πραξικόπημα όπως φωτίζεται από τα αρχεία των αμερικανικών υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις-μαρτυρίες ιστορικών πρωταγωνιστών της περιόδου που εξιστορούν τη σκοτεινή περίοδο των συνωμοσιών και της ακυβερνησίας, τις πρώτες αντιδράσεις και τα διλήμματα της περιόδου μετά την εδραίωση των συνταγματαρχών.

Κοινοποίηση:

Σχετικά αφιερώματα
Clear Filters

Εκλογές 2023 κ κινητικότητα της ακροδεξιάς

Οι Ρομά αποτελούν διαχρονικά θύματα διακρίσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και πογκρόμ που κατέληξαν σε εκκαθαρίσεις. Το Ολοκαύτωμα των Ρομά δεν έτυχε ποτέ της απαραίτητης προσοχής. Να γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως στα στρατόπεδα εξόντωσης θανατώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά.

Τι λέει η GenZ για τη δικτατορία που δεν την έζησε; Ποια ντοκιμαντέρ αποτυπώνουν τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα της επταετίας 1967–1974; Ποια τραγούδια ενέπνευσαν και εμψύχωσαν την αντίσταση στα χρόνια της χούντας

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.