Scroll Top

#1χρόνομετά: Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

arthra-1-xrono-meta-katadiki-xrysis-aygis

Σημείο για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής:

Τον Οκτώβριο του 2020 καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Οδηγήθηκαν στη φυλακή με ποινές για βαριά κακουργήματα. Πήρε έτσι τέλος μια από τις μεγαλύτερες δίκες στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση. Θυμόμαστε όλοι τις μοναδικές στιγμές που στη μεγάλη συγκέντρωση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ακούγεται από τα μεγάφωνα η φράση «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση».

Ποτέ πριν δεν ήταν δεδομένη η λογοδοσία του νεοναζιστικού μορφώματος. Για χρόνια επικρατούσε φόβος, χύθηκε αίμα, γειτονιές τρομοκρατούνταν από τη βία των ταγμάτων εφόδου. Άργησαν πολύ να αντιδράσουν οι αρχές. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν υπόγειες διαδρομές με θύλακες του βαθέως κράτους, υπήρχε ανοιχτή συνέργεια με τμήματα της Αστυνομίας.

Ωστόσο, η δημοκρατία αντέδρασε. Η αγανάκτηση και η κατακραυγή για τη μακρόχρονη αδράνεια βοήθησε σε αυτό.

#1χρόνομετά, στο Σημείο θέλουμε να συζητήσουμε όλα αυτά. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτή την καταδίκη. Τι θα σήμαινε απαλλαγή των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τι θα σήμαινε, πιο απλά, αν η Χρυσή Αυγή επισήμως κρινόταν ως μη εγκληματική οργάνωση. Η σκέψη αυτή αρκεί για να φανεί η σημασία της δίκης και της καταδίκης.

Από την άλλη, φυσικά δεν ξεμπλέξαμε συνολικά με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς μετά την απόφαση.

Πολλές από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να αναπαράγονται και να δηλητηριάζουν. Εκπρόσωποι θεσμών, δημόσια πρόσωπα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη διατυπώνουν συχνά λόγο τοξικό. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο εθνοφυλετισμός, η μισαλλοδοξία είναι εδώ. Πρόσωπα με σαφείς ακροδεξιές ιδέες και διαδρομή αναλαμβάνουν καίριες κυβερνητικές θέσεις.

#1χρόνομετά, γιορτάζουμε την καταδίκη, δεν εφησυχάζουμε.

#1χρόνομετά, το Σημείο προκαλεί και φιλοξενεί αυτή τη συζήτηση: άρθρα, ποστ, τοποθετήσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκέψεις. Βάλτε το #1χρόνομετά και μπείτε στη συζήτηση.

 

Κοινοποίηση:

Σχετικά άρθρα
Clear Filters

Τι συμβαίνει με την Ακροδεξιά στη Θεσσαλονίκη; Οι πολλές χρονικές συμπτώσεις δεν είναι συμπτώσεις

Το τρίτο σημείωμα του Παρατηρητηρίου, που επιμελείται το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σχετικά με τις εκφάνσεις της ακροδεξιάς στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, δικυκλιστές της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, μιας αμφιλεγόμενης μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας είχαν κατηγορηθεί πολλές φορές για βίαιες επιθέσεις κατά διαδηλωτών, διέλυσαν μία μοτοπορεία αντιφασιστών στον Άγιο Παντελεήμονα. Οι τελευταίοι διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά που ήταν τότε το προπύργιο της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.