Ποιοι είμαστε

Το Σημείο είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που παρακολουθεί συστηματικά το ακροδεξιό φαινόμενο. Παράγουμε εκπαιδευτικά και άλλα εργαλεία για τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών. Συμβάλλουμε στη δημόσια συζήτηση και ευαισθητοποίηση. Ενισχύουμε με επιχειρήματα και πληροφόρηση τον οργανωμένο αντίλογο απέναντι στην Ακροδεξιά.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία μεταξύ οργανώσεων που μάχονται τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και άλλες ιδέες που υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Βασιζόμαστε στις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τι κάνουμε

Έρευνα και πληροφόρηση

Μελετάμε όψεις του σύγχρονου ακροδεξιού φαινομένου με επιστημονικές έρευνες, μελέτες, αρθρογραφία και δημόσιες εκδηλώσεις.

Παρακολουθούμε τον δημόσιο προβληματισμό και την επικαιρότητα για την Ακροδεξιά στην Ελλάδα και διεθνώς.

Προωθούμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ακροδεξιά ρητορική και σκέψη, τα αίτια διάδοσής της και τις συνέπειές της.

Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού με δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης. Αναζητούμε δημιουργικούς νέους τρόπους επικοινωνίας.

Παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο για να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικών για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.

Εκπαίδευση

Παράγουμε εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τα δικαιώματα του ανθρώπου για την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική.

Αναπτύσσουμε δίκτυα εκπαιδευτικών, επιδιώκουμε συνέργειες.

Συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς και συμβάλλουμε σε δράσεις τους για την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας και τη Δημοκρατική Παιδεία.

Δικτύωση

Οικοδομούμε συνεργασίες με σκοπό την προώθηση της ισότητας, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ελευθερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Μετέχουμε σε δίκτυα οργανώσεων και αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες.

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που λειτουργεί με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ανεξαρτησίας.

Συνεργαζόμαστε με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν συνιδρυτής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και συμμετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch.

Η Ιωάννα Μεϊτάνη είναι μεταφράστρια γερμανικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε για το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και συμμετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch.

Η Στεύη Κίτσου είναι δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ήταν παρατηρήτρια της δίκης της Χρυσής Αυγής με το Golden Dawn Watch.