Είμαστε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που ανησυχούν από την άνοδο του ακροδεξιού φαινομένου. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ρητορική μίσους και μισαλλοδοξίας που αμφισβητεί τις βασικές αρχές της ισότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της διαφορετικότητας, της ελευθερίας του ατόμου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιδιώκουμε έναν ισχυρό αντίλογο στη διάχυση του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και άλλων ιδεών που υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Βασιζόμαστε στις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιδιώκουμε την ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ακροδεξιά ρητορική και σκέψη, για τα αίτια διάδοσής της και τις συνέπειές της. Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού με έρευνες, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης. Παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο και επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικών για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που λειτουργεί με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ανεξαρτησίας. Συνεργαζόμαστε με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προώθηση των στόχων μας.

Το Σημείο το διευθύνει ο Κωστής Παπαϊωάννου και το συντονίζει η Ιωάννα Μεϊτάνη. Συνεργάζεται η Στεύη Κίτσου.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν συνιδρυτής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και συμμετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch.

Η Ιωάννα Μεϊτάνη είναι μεταφράστρια γερμανικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε για το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και συμμετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch.

Η Στεύη Κίτσου είναι δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ήταν παρατηρήτρια της δίκης της Χρυσής Αυγής με το Golden Dawn Watch.