Scroll Top

Ακροδεξιά Βαβέλ για τα ιδιωτικά κολέγια

obs-4a

Σε αντίθεση με το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το δημόσιο πανεπιστήμιο αποδεικνύεται ένα άβολο γήπεδο για την Ακροδεξιά. Στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για τα ιδιωτικά κολέγια, που ξεκίνησε σήμερα, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη επανέλαβαν την απορριπτική θέση που είχαν διατυπώσει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (27.2. – 4.3.2024). Όμως, τόσο η επιχειρηματολογία όσο και το «διά ταύτα» της «πολύχρωμης» κοινοβουλευτικής Ακροδεξιάς κυμάνθηκαν μεταξύ πολυφωνίας και αφωνίας – με τις αντιρρήσεις τους περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου να επισκιάζονται από επιχειρήματα περί «γεωπολιτικού ρόλου των πανεπιστημίων», και την εναντίωσή τους στις «αριστερές ιδεοληψίες» να φτάνει μέχρι την απενοχοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Πολυφωνία

Τα τρία κόμματα τόνισαν στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το Άρθρο 16 του Συντάγματος. Αντίθετα, ο φερόμενος ως άνθρωπος του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Κατσιβαρδάς υπερασπίστηκε ενθουσιωδώς το νομοσχέδιο («τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν έναν υγιή ανταγωνισμό με τα δημόσια πανεπιστήμια»). Ας σημειωθεί εδώ ότι το «κυβερνητικό πρόγραμμα» των «Ελλήνων» του Κασιδιάρη αναφέρει ότι «οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και μεγαλόπνοες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κορυφαίων πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας παρεμποδίζονται από την αριστερή ιδεοληψία», ενώ το ίδιο επιδιώκει «σύνδεση της ερευνητικής αριστείας με την επιχειρηματικότητα». 

Νίκη και Σπαρτιάτες καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην Επιτροπή· αντίθετα, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπούμπας της Ελληνικής Λύσης μίλησε για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο και «δύο μέτρα και δύο σταθμά για προνομιούχους και μη προνομιούχους», το κόμμα δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται» να αποσαφηνίσει τη στάση του στην Ολομέλεια.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, Ελληνική Λύση και Νίκη κατέθεσαν εντέλει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, οι οποίες απορρίφθηκαν. Αντίθετα, ενώ ο Ιωάννης Κόντης των Σπαρτιατών τόνισε στην Επιτροπή ότι το Σύνταγμα πρέπει να το σεβόμαστε «σαν Ευαγγέλιο», ο ίδιος ανέφερε στις 6 Μαρτίου ότι το κόμμα του δεν έχει «ιδεοληπτικές αντιλήψεις κλειστές», γι’ αυτό και δεν θα έλεγε όχι «στην έλευση κάποιων ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις». 

Αφωνία 

Δριμεία κριτική άσκησαν στο νομοσχέδιο οι βουλευτές της Νίκης Ασπασία Κουρουπάκη («το κράτος δικαίου το σέβεστε μόνο όταν εξυπηρετεί την ατζέντα σας») και Σπυρίδων Τσιρώνης («δεν είναι πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που υπαγορεύει στους διδάσκοντες τι και πώς να διδάσκουν και τι να μην διδάσκουν»). Όπως και τα άλλα κόμματα του χώρου, ωστόσο, η Νίκη περιόρισε τις αντιρρήσεις της σε θεσμικό επίπεδο, σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους εκτός Βουλής εναντίον του πρόσφατα ψηφισμένου νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Κολέγια, εσωτερικός και εξωτερικός εχθρός

Η ακροδεξιά αντίληψη περί ασφάλειας έφερε κοντά τα τρία κόμματα και τον ανεξάρτητο βουλευτή Κατσιβαρδά. Από πλευράς Ελληνικής Λύσης, ο Κ. Μπούμπας προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για «παραρτήματα τουρκικών πανεπιστημίων» σε μια «ευαίσθητη» περιοχή όπως η Θράκη (27.2.2024). «Υπονομεύουμε τον γεωπολιτικό ρόλο των πανεπιστημίων μας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου», υπερθεμάτισε στην ίδια συζήτηση στην Επιτροπή ο βουλευτής Κόντης των Σπαρτιατών. Αντίθετα, ο Κατσιβαρδάς εστίασε στον εσωτερικό εχθρό, καταγγέλλοντας ότι «το ΑΠΘ έχει καταληφθεί από κάποια γκρουπούσκουλα, σα να μη βρισκόμαστε εντός αστικής δημοκρατίας […] σαν να είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη». Παίρνοντας τη σκυτάλη στην Ολομέλεια, ο Κόντης προειδοποίησε ότι οι «ιδεοληπτικοί» καταληψίες συχνά δεν είναι καν σπουδαστές…

 

Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος

Κοινοποίηση:

Σχετικά άρθρα
Clear Filters

Ένα χρονολόγιο ακροδεξιών δράσεων στη Θεσσαλονίκη από το 2017 έως τα γεγονότα του Μαρτίου 2024.

Το τρίτο σημείωμα του Παρατηρητηρίου, που επιμελείται το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σχετικά με τις εκφάνσεις της ακροδεξιάς στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον Μάρτιο του 2020: ήταν ο μήνας που, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας Άνταμ Τουζ (Adam Tooze), τα κράτη δεν επέβαλαν απλά μια πρωτοφανή απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown): εν γνώσει της ανετοιμότητας των συστημάτων υγείας, διέκοψαν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας (shutdown), θέτοντας –έστω πρόσκαιρα– την υγεία πάνω από οικονομικούς υπολογισμούς.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.