Scroll Top

#αξιοσημείωτα: 2022

typos-axiosimeiota-2022

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

 

 

#αξιοσημείωτα 2022: Το Σημείο σταχυολογεί

Σε τακτά διαστήματα προτείνουμε άρθρα, αναλύσεις και ρεπορτάζ που φωτίζουν όψεις της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κείμενα από εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα που συχνότατα αφορμώνται από την τρέχουσα ειδησεογραφία αλλά πάνε πέρα από αυτήν, με σημαντικούς προβληματισμούς και αναλύσεις.
Δεν πρόκειται βέβαια για αποτέλεσμα συστηματικής και εξαντλητικής αποδελτίωσης του Τύπου αλλά για μια ενδεικτική καταγραφή. Θα χαρούμε αν με δικά σας σχόλια βοηθήσετε να συμπληρωθεί. Αυτονόητα, επίσης, το Σημείο δεν συμφωνεί κατ’ ανάγκη με τις απόψεις που εκφράζουν οι συντάκτριες και συντάκτες των άρθρων, ούτε η εκάστοτε επιλογή αντανακλά προτίμηση σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

25/10/2022:

19/06/2022:

Δίκη Χρυσής Αυγής:

Ακροδεξιά στην Ελλάδα: 

Ακροδεξιά στον κόσμο:

13/06/22: Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα και τον κόσμο

Έμφυλα ζητήματα

 • Η «LiFO» και το «in.gr» γράφουν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το κίνημα #metoo παγκοσμίως με αφορμή την δίκη Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ.
 • Στο «news 24/7», η πρωτοβουλία αλυσίδας εστιατορίων με αφορμή τον Ιούνιο, μήνα υπερηφάνειας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και οι αντιδράσεις που προκάλεσε.

03/06/2022:

Ελλάδα

Για το μακελειό στο σχολείο στις ΗΠΑ

Κόσμος

Ομοφοβία

Πολιτιστικά

 • Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης με τον δημιουργό της ταινίας 18 που βγαίνει σήμερα στις αίθουσες και ανατέμνει τον ρατσισμό στα σχολεία, στην «parallaxi».
 • Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου Ρίνο Ντελλά Νέγκρα: Ποδοσφαιριστής και Παρτιζάνος, ο Μάκης Διόγος γράφει στην Εποχή για τον αντιστασιακό ποδοσφαιριστή.

Δίκη Χρυσής Αυγής

21/05/2022:

Ακροδεξιά στον κόσμο…

…και στην Ελλάδα

Ανάλυση

Μεταναστευτικό / Προσφυγικό

Σημαντική είδηση!

ΛΟΑΤΚΙ+ / Έμφυλα

06/05/2022:

 

Ακροδεξιά στην Ευρώπη

Ρατσισμός

 • Ο ρατσισμός που τρύπωσε και στη μετάδοση της είδησης για την κακοποίηση ζώου στην Αιδηψό – ο Χρήστος Δεμέτης γράφει στο «news24/7».

Έμφυλα ζητήματα

Διάφορα

Ιστορικά

29/04/2022: 

Γαλλικές εκλογές

Επέτειος της 21ης Απριλίου

Διάφορα

15/04/2022: 

Γαλλικές εκλογές

Για την ομιλία μαχητή του τάγματος Αζόφ στην Βουλή

Ανάλυση

08/04/2022: 

Ακροδεξιά στην Ευρώπη

 • Η κανονικοποίηση του φασισμού: ο Όρμπαν επανεξελέγη στην Ουγγαρία. Το «Capital» μεταφράζει άρθρο της Zsuzsanna Szelenyi από το «Carnegie Europe».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Προσφυγικό

Διάφορα

01/04/2022: 

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο

 • Στο «The Press Project» ο Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης γράφει για την Ακροδεξιά στη Βραζιλία, την άνοδό της από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Μπολσονάρο και τη σχέση της με την ουκρανική Ακροδεξιά.

Προσφυγικό

και ένα σχόλιο

11/03/2022: 

Πόλεμος στην Ουκρανία

Προσφυγικό

 • «Πραγματικοί» και «μη πραγματικοί» πρόσφυγες. Η Ηλέκτρα Ζώη και ο Δημήτρης Τσίρκας γράφουν στο «The Press Project» για τα αφηγήματα που αναπτύσσονται με αφορμή την άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία στις χώρες της Ευρώπης.

Η Ακροδεξιά στον κόσμο

24/02/2022: 

Πόλεμος στην Ουκρανία

 • Πόλεμος, ξανά. Τα γεγονότα μας προλαβαίνουν. Μια πρώτη ανάλυση του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή.

Η Ακροδεξιά στην πολιτική σκηνή

Έμφυλα ζητήματα

 • Η ομοφοβία σκοτώνει: η Χριστίνα Γαλανοπούλου γράφει στη «Lifo» με αφορμή το περιστατικό αυτοκτονίας στην Κάρπαθο.

Εκκλησία

 • Μια εκτενέστατη ανάλυση του Σωτήρη Μητραλέξη στο «The Press Project» για τη στάση της Εκκλησίας στην πανδημία και τη σχέση θρησκείας, επιστήμης και πολιτικής στην Ελλάδα.

Προσφυγικό

και μια είδηση:

18/02/2022: 

Για την Ακροδεξιά στον κόσμο

Για την Ακροδεξιά στην Ελλάδα

 • Η Κατερίνα Μπρέγιαννη αναλύει στην Αυγή τη σύνδεση των αρνητών του κορωνοϊού, των ακροδεξιών «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» και το ξέπλυμά τους από τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • Η Βασιλική Γεωργιάδου γράφει στην Εποχή για την κινητικότητα στην κομματική Ακροδεξιά.

Έμφυλη βία

Ιστορικά

 • Άρθρο του Γρηγόρη Καλφέλη στο in.gr για την συμμετοχή των απλών Γερμανών στη γενοκτονία των Εβραίων, βασισμένο στο βιβλίο του Γκολντχάγκεν Πρόθυμοι εκτελεστές του Χίτλερ – Οι συνηθισμένοι Γερμανοί και το Ολοκαύτωμα.

11/02/2022: 

Η Ακροδεξιά στον κόσμο

Έμφυλα θέματα

Διάφορα

04/02/2022: 

Ακροδεξιά βία στη Θεσσαλονίκη

Η Ακροδεξιά στον κόσμο

Έμφυλη βία

Μεταναστευτικό / Προσφυγικό

 • Ο Δημήτρης Αγγελίδης γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών για την υπόθεση της Παρβίν Α. από το Ιράν, η οποία αποφάσισε να αναζητήσει δικαίωση στα διεθνή δικαστήρια για τη βία, τους εξευτελισμούς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές πριν από δύο χρόνια.

Διάφορα

 • Στις 28/1 έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;». Ο Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης από το «The Press Project» ήταν εκεί.
 • Ο ποδοσφαιριστής Ματέους Πράσελικ πήρε μεταγραφή στη Βερόνα και διάλεξε να φορέσει τη φανέλα με το νούμερο 88, πράγμα που ενθουσίασε τους ακροδεξιούς οπαδούς της ομάδας. Η είδηση από το «sport24».

27/01/2022: 

Covid-19, αντιεμβολιαστικό κίνημα και ακροδεξιά συνωμοσιολογία   

Προσφυγικό, μετανάστευση και ρατσισμός

Ένας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο

Αντισημιτισμός, ναζισμός, ιστορική μνήμη

Διάφορα

Κοινοποίηση:

Σχετικά άρθρα
Clear Filters

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, συγκεντρώνουμε άρθρα, βίντεο, συνεντεύξεις, έρευνες, podcasts από τα ελληνικά media που δίνουν μια εικόνα για την Ακροδεξιά μετά τις εκλογές.

Μια μικρή συλλογή κειμένων από τον ελληνικό Τύπο, έντυπο & ηλεκτρονικό, σχετικά με τις εκλογές στην Ιταλία και τη νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας με επικεφαλής τη Τζ. Μελόνι.

Η μεγάλη έρευνα του Σημείου για τις ακροδεξιές, αντιδραστικές τάσεις στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τα αφιερώματα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.