Scroll Top

Δες – άκου – διάβασε: μετά τις εκλογές

neteklogika-des-akou-diavase-1024p

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

Αφού δώσαμε στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, συγκεντρώνουμε τώρα άρθρα, βίντεο, συνεντεύξεις, έρευνες, podcasts από τα ελληνικά media που δίνουν μια εικόνα για την Ακροδεξιά μετά τις εκλογές.

Ο Παναγιώτης Κουστένης αναλύει την εκλογική γεωγραφία της τελευταίας αναμέτρησης και εξηγεί τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων που ξάφνιασε τους αναλυτές. Συνέντευξη στην Ελευθερία Τσαλίκη, στο insidestory.gr.

«Εμείς δεν είμαστε ακροδεξιοί, οι άλλοι είναι μουλάδες και προδότες»: Η Άντα Ψαρρά γράφει στην ΕφΣυν για τον αυτοπροσδιορισμό των ακροδεξιών κομμάτων.

Έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ: ο Γιώργος Σαμαράς εξετάζει τους λόγους ανόδου της Ακροδεξιάς στη χώρα, αναλύοντας κάθε κόμμα ξεχωριστά και συζητώντας εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους Σπαρτιάτες και Χρυσή Αυγή φέρονται να συνδέονται στενά.

Πώς μια αθλητική εφημερίδα βρέθηκε να στηρίζει μέσα από τις σελίδες της τις θέσεις του ορθόδοξου συντηρητικού κόμματος Νίκη; Η Δανάη Μαραγκουδάκη γράφει στο wearesolomon.gr.

Βίντεο: Στην εκδήλωση «Μετά τις εκλογές: Η Αριστερά & η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου» που οργάνωσε το Ινστιτούτο ΕΝΑ στις 6/7/2023, η Στεύη Κίτσου, μέλος του Σημείου, μίλησε για το πώς η Ακροδεξιά κανονικοποιεί το αφήγημά της.

«Ηλία, κανένα πρόβλημα. Έχουμε ισχύ». Έρευνα στην Καθημερινή (Ιωάννα Μπρατσιάκου, Αλεξία Καλαϊτζή) για το πώς ο Κασιδιάρης και το δίκτυό του έστρωσαν με εκατοντάδες χιλιάδες views τον δρόμο της εισόδου των Σπαρτιατών στη Βουλή.

Βίντεο (news247.gr): «Ο Κασιδιάρης στο TikTok. Οι Σπαρτιάτες στη Βουλή». Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή έκανε προεκλογική εκστρατεία στο Youtube μέσα από τη φυλακή. Την ίδια στιγμή, στο TikTok τα βίντεο με hashtag #Kasidiaris ή #Σπαρτιάτες έχουν εκατομμύρια προβολές.

Βίντεο (Restart | ATTICA TV): Γιατί οι πολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν πάλι κόμματα με ακροδεξιά στοιχεία. Συνέντευξη της Στεύης Κίτσου, μέλους του Σημείου.

Δύο καθηγητές μιλούν στην Καθημερινή για την Ακροδεξιά: Γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και τι ψηφίζουν. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος: «Κρύβουμε ότι είναι ρατσιστές και σκοταδιστές, αλλά φοβόμαστε να το πούμε και τους καλούμε ανήσυχους πολίτες;». Βασιλική Γεωργιάδου: «Δημιουργείται μια πρόσκαιρη εκτόνωση, που μεταφράζεται σε εκλογική υποστήριξη».

Podcast: «Η επανεμφάνιση της άκρας δεξιάς»: Η Ιωάννα Μεϊτάνη, συντονίστρια του Σημείου, συζητά στη σειρά «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας Αυγή με την Αγγελίνα Γιαννοπούλου για την επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς.

Νίκος Γεωργιάδης στην Athens Voice: Η εκλογή τριών ακροδεξιών κομμάτων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ούτε και θέλημα Θεού. Ήταν μια εξελισσόμενη διαδικασία.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Σημείου, γράφει στο ieidiseis.gr για τα τρία ρεύματα της Ακροδεξιάς που εκπροσωπούνται πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο xekinima.org, ο Τάκης Γιαννόπουλος γράφει για τα καθήκοντα του κινήματος και της Αριστεράς έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι Σπαρτιάτες ξεπερνούν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας το πανελλαδικό ποσοστό του 4,64% που τους έδωσε την πέμπτη θέση. Γράφει στην Αυγή ο Ιάσων Μπάντιος.

Η «ακτινογραφία» της ακροδεξιάς ψήφου. Άρθρο της Αλεξίας Καλαϊτζή στην Καθημερινή με τη συμβολή της Βασιλικής Γεωργιάδου.

Βίντεο (Kontra Channel): Εκλόγες – Η άνοδος της ακροδεξιάς. Ο διευθυντής του Σημείου, Κωστής Παπαϊωάννου, και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαιου Ακρίτας Καϊδατζής συζητούν με την Αναστασία Γιάμαλη. Κωστής Παπαϊωάννου.

 

Κοινοποίηση:

Related Posts
Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.