Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα
Είναι δυνατή η καταγραφή ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα και με ποιον τρόπο;
Ποιες είναι οι προκλήσεις που συνοδεύουν ένα τέτοιο εγχείρημα και ποιος ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών; Τι επίδραση έχει η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής στον δημόσιο λόγο και την κοινωνική συνοχή και τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν για τη σύνδεσή της με τα εγκλήματα μίσους;
Στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου «Σχέδιο δράσης για την καταγραφή της ρητορικής μίσους από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», χρηματοδότησης Active Citizens Fund υπό τον πυλώνα «Ανάπτυξη των δικτύων μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς οργάνωσε διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα, τη Δευτέρα, 14/11/2022, επιχειρώντας να αναλύσει όλα τα παραπάνω, παρουσιάζοντας παράλληλα καλές πρακτικές και συμπεράσματα για την καταγραφή ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα, όπως αυτά προέκυψαν από την ολοκλήρωση του έργου.
Αρχικά, τον λόγο πήρε η Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (03:30-15:30) η οποία παρουσίασε το έργο του Δικτύου και τόνισε την ανάγκη καταγραφής της ρητορικής μίσους προκειμένου να αναδειχθεί η σύνδεσή του με τα εγκλήματα μίσους αλλά και η αποτύπωσή του ως κοινωνικού δείκτη.
Στη συνέχεια η Στεύη Κίτσου, νομικός, μέλος του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, (18:18-40:20) προχώρησε στην παρουσίαση του έργου αναλύοντας τις προκλήσεις που υπάρχουν ως προς την καταγραφή του φαινομένου, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τις καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την πρόταση προς το Δίκτυο όπως αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης.
Ακολούθως, η Ρόζα Βασιλάκη, συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας «Dissensus social research» διαρκούς σεμιναρίου «Politics of Liberation» (42:30-59:20) ανέπτυξε την προβληματική γύρω από την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής, όπως αυτή περιλαμβάνεται και αναλύεται στο βιβλίο που έχει συνεπιμεληθεί από κοινού με τον Γιώργο Σουβλή «Η κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου στην Ελλάδα: Φύλο, ΜΜΕ, ένοπλες δυνάμεις, Εκκλησία».
Τέλος, ο Αργύρης Αρχάκης, Καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών (01:01:45-01:27:48) έθεσε το θέμα του «λευκού ρατσισμού», κατά πόσο δηλαδή ανιχνεύεται μισαλλόδοξος λόγος σε κείμενα που εν πρώτοις στοχεύουν στη συμπερίληψη, και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε κάποια από τα ευρήματα του προγράμματος «TRACE», του οποίου είναι επιστημονικά υπεύθυνος.
Τη συζήτηση συντόνισε η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος στον 9.84, μέλος του Golden Dawn Watch.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.