Scroll Top

Εκλογές και Ακροδεξιά #4 – Τα ΜΜΕ της ακροδεξιάς

ekloges-akrodexia-alt4-1024p

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, μέλος του AlterThess
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην 
Εφημερίδα των Συντακτών στις 7.5.2023. 

Εκλογές και Ακροδεξιά #4: τα ΜΜΕ της Ακροδεξιάς

Από τους 50 συνδυασμούς που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, οι 15 κινούνται στον χώρο της ελληνικής Ακροδεξιάς. Η πολυδιάσπαση σε τόσα προσωποπαγή κομματίδια, τάση που τη διόγκωσε η ισχύουσα απλή αναλογική, δεν αναιρεί την (αθροιστική) δημοσκοπική επιρροή του σε επίπεδα άνω του 10%.

Τόσο λόγω της επιρροής αυτής όσο και γιατί το κοινό και η ατζέντα του χώρου επικαλύπτονται με αυτά της Ν.Δ., οι εξελίξεις στην «πολυκατοικία της Δεξιάς» κυριαρχούν σε προεκλογικά πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων:

Πόσο θα κοστίσουν στην Ελληνική Λύση οι αποχωρήσεις των βουλευτών Μυλωνάκη και Αλεξοπούλου («εξαγορασμένων από τη Ν.Δ.» κατά Βελόπουλο) και οι καταγγελίες τους για ξέπλυμα χρήματος, που ήδη διερευνώνται; Πώς θα κινηθούν οι «κομμένοι» από τον Αρειο Πάγο Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος («Πατριωτική Ενωση»), Αφροδίτη Λατινοπούλου («ΠΑΤΡΙΔΑ») και Ν. Νικολόπουλος («Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες»); Και τι θα συμβεί τελικά με τον Κασιδιάρη και τους υποψήφιους «υποδοχείς» του (ΕΑΝ-Αν. Κανελλόπουλος κ.λπ.);

Οι ευμετάβλητες προσωπικές στρατηγικές στην Ακροδεξιά αλλά και οι θεσμικές ακροβασίες του μεγάρου Μαξίμου κάνουν την παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο δύσκολη υπόθεση: τόσο γρήγορα που αλλάζουν τα πράγματα, πώς θα μπορέσουν τόσο μικρά κόμματα να γνωστοποιήσουν/μοιραστούν το προεκλογικό μήνυμά τους;

Πέρα από τις στρατηγικές των ιδιωτικών ΜΜΕ, η ελληνική Ακροδεξιά μπορεί να υπολογίζει σε μια αξιοσημείωτη δική της μιντιακή υποδομή που αξιοποιεί νέα και παλιά Μέσα και συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις: το ακροδεξιό δίκτυο Breitbart, του συμβούλου του Ντ. Τραμπ, Στιβ Μπάνον, είναι, εδώ, μόνο το γνωστότερο σημείο αναφοράς.

Από τα πρόστιμα του ΕΣΡ…

Μια ιδέα για τη συστηματική δουλειά της Ακροδεξιάς στα ΜΜΕ έδωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ομολογώντας άθελά του ότι συνδυάζει την εμπορική με την πολιτική διαφήμιση, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης κατήγγειλε «έναν ανελέητο πόλεμο από το ΕΣΡ, με προφανή σκοπό τον οριστικό αφανισμό της δημόσιας παρουσίας μας» («Παρόν», 9.4.2023). Η καταγγελία αφορούσε πρόστιμα συνολικού ύψους 730.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ τον Οκτώβριο του 2020 σε 25 (!) τηλεοπτικά κανάλια, διότι αναπαρήγαν εκπομπές του Βελόπουλου σε ρόλο πωλητή… κηραλοιφών κατά του κορονοϊού.

Επρόκειτο για τους σταθμούς Κόσμος TV Δωδεκανήσων, Αιγαίο TV Δωδεκανήσων, Super B Αχαΐας, Σητεία TV Λασιθίου, Notos TV Ηρακλείου, Ενα TV Φθιώτιδας, TV 10 Τρικάλων, Βήμα TV Ιωαννίνων, Θράκη ΝΕΤ Εβρου, TV Ροδόπη, Δίκτυο TV Σερρών, Κρήτη TV 1 Χανίων, Αλφα Τηλεόραση Δράμας, Δίκτυο 1 Καστοριάς, Alert Αττικής, TRT Μαγνησίας, PLP TV Ηλείας και Ιριδα TV Δωδεκανήσου.

Στους σταθμούς επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, για τηλεπωλήσεις «φαρμακευτικών» σκευασμάτων με μηνύματα όπως: «Ούτε ιός γρίπης, ούτε Η1Ν1 ή κορονοϊός. Λίγο στα χέρι σας και δε θα κολλάτε τίποτα […] Τους αποφεύγουμε τους κορονοϊούς με αυτό εδώ. Τρεις φορές την ημέρα. Ούτε κορονοϊό, ούτε κορονοκόρη, ούτε τίποτα» («Εθνος», 5.5.2022).

Πρόστιμα 25.000 ευρώ επιβλήθηκαν επίσης στους σταθμούς Alert, Epsilon, Extra, Kontra, Α.Ε. Channel, Βεργίνα και Best TV για «παραβίαση –εκ προθέσεως– της συνταγματικώς επιβαλλόμενης απαγόρευσης μετάδοσης μηνυμάτων που θα μπορούσαν […] να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία».

…στην υποδομή

Η διείσδυση του Βελόπουλου σε ευρύ δίκτυο τοπικών Μέσων αξιοποιεί την «τεχνογνωσία» Καρατζαφέρη από τα χρόνια της βιντεοκασέτας TV PRESS και του TELECITY/ΤΗΛΕΑΣΤΥ, πολύτιμων εργαλείων για τη συγκρότηση του ΛΑΟΣ. Πιάνοντας το νήμα από τον τότε ηγέτη τους, οι νέοι του ΛΑΟΣ θα επαίρονταν αργότερα για μια συστηματική δουλειά στο Διαδίκτυο «ενάντια στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

Αξιοποιώντας τις παραδόσεις, ο Βελόπουλος στηρίζεται σήμερα στον κομματικό σταθμό Alert TV, στις εκπομπές του στο Kontra Channel, στο διαδικτυακό Voice News, ειδησεογραφικό όργανο του κόμματος, και τελευταία και στο ιστολόγιο Edolio5, του δημοσιογράφου Αρη Σπίνου.

Ο Βελόπουλος δεν παίζει μόνος. Οι προαναφερθέντες τοπικοί σταθμοί Super B και Syros TV συνεργάζονται σήμερα με την «PRONEWS Τηλεόραση Νότιας Ελλάδας», του Ομίλου Defence News Media (DNM Group), που ανήκει στον επιχειρηματία Τάσο Γκουριώτη, άλλοτε υπεύθυνο επικοινωνίας του υπ. Εθνικής Αμυνας.

Η συνεργασία ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μ. Βρεταννία (16.2.2023), που χαιρέτισαν, σύμφωνα με το pronews.gr, ο Αντώνης Μυλωνάκης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου» Μάνος Κώνστας, ο πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Νίκος Καραχάλιος, καθώς και τρεις πρώην υπουργοί της Ν.Δ. (Τσιτουρίδης, Παναγιωτόπουλος και Αντώναρος).

Ο νέος σταθμός εκπέμπει σε νότια Στερεά, Πελοπόννησο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Αργοσαρωνικού και στα νότια προάστια της Αττικής, ενώ στην εκδήλωση ανακοινώθηκε και η συνεργασία του Ομίλου με τον «Ελεύθερο Τύπο», για την παραγωγή ενθέτων.

Η «Ελεύθερη Ωρα» κάνει έκκληση για ενότητα των «αντισυστημικών» ακροδεξιών (Κασιδιάρη, Κανελλόπουλου, Μπογδάνου και Εμφιετζόγλου), αποκλείοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο. Την επόμενη μέρα «καρφώνει» τον δημοσιογράφο Αρη Σπίνο, όψιμο υποστηρικτή του Βελόπουλου, ως «δάκτυλο» της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Λύση (25.4.2023). Πάνω, στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Ομίλου DNM Group, του Τάσου Γκουριώτη, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στις 16.2.2023. Η φωτογραφία από τη δημοσίευση στην ΕφΣυν.

To ProNews επιχειρεί να εκφράσει τις ευαισθησίες που ενώνουν τον «πατριωτικό χώρο». Εν όψει εκλογών, ωστόσο, η αρθρογραφία του αποκαλύπτει την εγγύτητά του με το «Εθνικό Κόμμα Ελληνες»: «[…] αν πραγματικά κάποιον φοβούνται αυτός είναι μόνο ο Η. Κασιδιάρης» (29.4.2023).

Σε ανάλογα «ενωτικό» μήκος κινήθηκε παλιότερα η φιλοχουντική εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», που λειτουργεί σήμερα διαδικτυακά, καθώς και το «Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών», που διαθέτει δραστήριο κανάλι στο YouTube (Right2TheBone). Κήρυκας της ενότητας είναι, προεκλογικά, η καθημερινή «Ελεύθερη Ωρα», που στηρίζει την «Πατριωτική Ενωση» (Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος), διεκδικεί το κοινό των «Ελλήνων» του Κασιδιάρη, προβάλλει την κίνηση ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού και υιοθετεί τις καταγγελίες Μυλωνάκη κατά του Βελόπουλου.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η εκπομπή «Παρέμβαση» του Κώστα Παπαζαφειρίου, στον Metropolis 95.5, αποτελεί επίσης βήμα διαλόγου των διάφορων τάσεων της Ακροδεξιάς, αν και με σαφή κλίση προς τον Κασιδιάρη. Ενδεικτική η εκπομπή στις 29.4.2023:

ΑΚΡΟΑΤΗΣ: Βελόπουλος!

ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Γεια σου, Βελόπουλε!

ΑΚΡΟΑΤΗΣ: 7% θα πιάσει ο Βελόπουλος. Δέκα!

ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Και τρία τα δικά σου, δεκατρία!

Στη δική της προσπάθεια, η «Εθνική Δημιουργία» (Τζήμερος – Κρανιδιώτης) αξιοποιεί τις προσβάσεις των ηγετών και του Β. Τσιάρτα στα παραδοσιακά Μέσα (εκπομπές Λιάγκα στον ΑΝΤ1, «Δημοκρατία», τοπικά κανάλια), όσο και στο Διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα Newsbreak του Ομίλου Φιλιππάκη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ΥοuTube).

Η ακροδεξιά «επένδυση» διαρκείας στο Διαδίκτυο

Ενώ η κοινοβουλευτική Ακροδεξιά τα καταφέρνει καλύτερα στα τηλεοπτικά Μέσα, η άνοδος των «Ελλήνων» του Κασιδιάρη αλλά και η δημοφιλία της Λατινοπούλου οφείλονται στη συστηματική δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πίνακας από τη δημοσίευση στην ΕφΣυν.

Αναμενόμενα, για προσωποπαγή κόμματα, η απήχηση των ηγετικών στελεχών της Ακροδεξιάς είναι πολλαπλάσια αυτής των κομμάτων. Χαρακτηριστική εδώ είναι η δημοφιλία της Αφροδίτης Λατινοπούλου σε facebook, Instagram και TikTok, η ταύτιση των προσωπικών λογαριασμών του Πρ. Εμφιετζόγλου με τους λογαριασμούς της «Πατριωτικής Ενωσης» και η σχεδόν αδιάφορη παρουσία της νεοϊδρυθείσας «Εθνικής Δημιουργίας» συγκριτικά με τη μεγαλύτερη επιρροή των προσωπικών λογαριασμών των Τζήμερου και Κρανιδιώτη.

Οσο γηραιότερο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε συνδυασμός τόσο μικρότερη είναι η απήχησή του σε μέσα όπως το Instagram, το TikTok ή το Telegram: στο ένα «άκρο» –το πιο «παραδοσιακό»– ανήκουν οι Βελόπουλος-Ελληνική Λύση, Εμφιετζόγλου-Πατριωτική Ενωση και Λαγός-ΕΛΑΣΥΝ, ενώ στο άλλο –το πιο «σύγχρονο/νεανικό»– οι νεότεροι Κασιδιάρης, Λατινοπούλου και Μπογδάνος.

Οι κύριοι δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής Ακροδεξιάς

Ποιες είναι οι διαδρομές των μέσων «αναφοράς» της ελληνικής Ακροδεξιάς –εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ιστοσελίδων– και πώς συνδέονται αυτά με τους βασικούς σχηματισμούς που διεκδικούν την ψήφο στις επικείμενες εκλογές;

Στην εκπομπή του Στ. Χίου «Ράδιο Μακελάρηδες» ο ιδιοκτήτης του ProNews, Τάσος Γκουριώτης, συζητά τις σχέσεις Κανελλόπουλου – Κασιδιάρη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (4.4.2023). Η φωτογραφία από τη δημοσίευση στην ΕφΣυν.
 • ALERT TV
  Ο σταθμός λειτουργεί από τα μέσα του 2016 ως μετεξέλιξη των JERONIMO GROOVY TV, του «Καναλιού 10» του Γιώργου Τράγκα και του SUNNY CHANNEL. Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» τον συνέδεσε με τον φυγόδικο, για την υπόθεση της PROTON, επιχειρηματία Κυριακίδη. Το κυρίως πρόγραμμα του σταθμού κάλυπταν μέχρι πρότινος εκπομπές των Βελόπουλου, Μυλωνάκη και του δημοσιογράφου Ανδρέα Καψαμπέλη, συμβούλου έκδοσης της «Δημοκρατίας». Το σήμα του σταθμού αναμεταδίδεται από αρκετά τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ το κανάλι του στο You Tube έχει 112.000 εγγεγραμμένους.
 • «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»
  H εφημερίδα εκδίδεται από τον Ιανουάριο του 2015 και αποτελεί μετεξέλιξη της ομότιτλης τηλεοπτικής εκπομπής του Στ. Χίου σε KONTRA και EXTRA-3. Από το 2016 ο ίδιος είναι σχολιαστής στο AΡΤ TV (πρώην TELECITY/THΛΕΑΣΤΥ), ενώ παρουσιάζει εκπομπή στο κανάλι του στο YouTube. Στα τέλη του 2019 η κυκλοφορία της εφημερίδας έφτασε τα 10.000 φύλλα. Για τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, που ενίοτε καλούν σε πράξεις βίας, ο Χίος έχει συλληφθεί και κληθεί σε απολογία από την ΕΣΗΕΑ. Μολονότι ο ίδιος ανήγγειλε τη δημιουργία «πατριωτικού» κόμματος, όπου θα ήταν επικεφαλής, το «Μακελειό» υποστηρίζει τον Κασιδιάρη και, δευτερευόντως, τους «κομμένους» Εμφιετζόγλου – Μπογδάνο.
 • «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
  Η εφημερίδα ανήκει στον Ομιλο Φιλιππάκη, που εκδίδει επίσης τις εφημερίδες «Εστία» και «Espresso». Ως βασικοί αρθρογράφοι της αναφέρονται οι Φαήλος Κρανιδιώτης (συμπρόεδρος της «Εθνικής Δημιουργίας»), Σάββας Καλεντερίδης, Μανόλης Κοττάκης, Παναγιώτης Λιάκος και Κύρα Αδάμ (παλιότερα και ο διευθυντής της «Ελ. Ωρας» Δημήτρης Παπαγεωργίου, βλ. παρακάτω). Μολονότι διεκδικεί την καραμανλική Δεξιά, η «Δημοκρατία» προσέφερε κατά καιρούς CD με την απολογία του δικτάτορα Παπαδόπουλου, βιβλία για τον Μεταξά, βιβλίο του ναζιστή Κώστα Πλεύρη κ.ά. Τα προηγούμενα χρόνια η καθημερινή κυκλοφορία της ξεπερνούσε τα 8.000-12.000 φύλλα.
 • «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ»
  Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1981 από τον φιλοχουντικό Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Η συνωμοσιολογία, οι «προφητείες» και ο φιλορωσισμός είναι βασικά φυσιογνωμικά στοιχεία της. Διευθυντής της εφημερίδας, που σήμερα πουλά 1.500-1.700 φύλλα καθημερινά, είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρώην αρχισυντάκτης του χουντικού «Ελεύθερου Κόσμου», αρθρογράφος της «Δημοκρατίας» (ο ίδιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΣΕΚ, στις 10.1.2001, και επίθεση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» σε μέλη του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, στις 23.1.2010). Στην εφημερίδα αρθρογραφούν παράγοντες του πρώην ΛΑΟΣ, όπως ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος και ο πρώην βουλευτής Κώστας Αϊβαλιώτης. Εν όψει εκλογών, η «Ελεύθερη Ωρα» στήριξε ανοιχτά την «κομμένη» Πατριωτική Ενωση, για λογαριασμό της οποίας διεκδίκησε τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη. Τέλος, η ίδια προβάλλει τη δραστηριότητα του Γιάννη Λαγού και της κίνησής του (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση – ΕΛΑΣΥΝ), που δεν συμμετέχει στις εκλογές.
 • Pro News
  Ο τηλεοπτικός σταθμός Pro News TV και η ιστοσελίδα pronews.gr ανήκουν στον όμιλο εκδόσεων DNM, του Τάσου Γκουριώτη. Στα μέσα του ομίλου περιλαμβάνονται επίσης οι ενημερωτικές ιστοσελίδες defencenet.gr και ygeianews, το περιοδικό για θέματα άμυνας «Στρατηγική» (ένθετο στον «Ελεύθερο Τύπο») και η ετήσια έκδοση «Αμυντική Βίβλος».
  Τον Ιανουάριο του 2023, το pronews.gr ήταν ανάμεσα στα 10 πρώτα ειδησεογραφικά σάιτ της χώρας, ενώ το κανάλι του Pro News TV στο YouTube έχει 128.000 εγγεγραμμένους.
  Τον Μάιο του 2019 ο Γκουριώτης εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Η Γλυφάδα Μπροστά» (541 ψήφοι, 1,32%) με τη στήριξη Χρυσής Αυγής, «Νέας Δεξιάς» (Κρανιδιώτης), «Δύναμης Ελληνισμού» (Δ. Καμμένος), Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (Νικολόπουλος) και «Εθνικού Μετώπου» (Κώνστας).
  Τον Οκτώβριο του 2022, μιλώντας στην εκδήλωση «2η Αντι-ΔΕΘ», τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει προεδρική δημοκρατία, καθώς το πολίτευμα έχει εξαντλήσει τη δυναμική του.
 • newsbreak
  Το newsbreak ανήκει στον Ομιλο Φιλιππάκη. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί άρθρα μόνιμων συντακτών των εφημερίδων, όπως του Μανόλη Κοττάκη (διευθυντή της «Εστίας»), του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Παναγιώτη Λιάκου (βασικών αρθρογράφων της «Δημοκρατίας»), καθώς και του αντιστράτηγου ε.α. Χρήστου Μπολώση (επίσης της «Δημοκρατίας»). Η ίδια φιλοξενεί εκπομπή-podcast του Λάκη Λαζόπουλου. Η σελίδα του στο facebook έχει 442 χιλ. ακολούθους).
 • Voice News
  Tο Voice News είναι η φωνή της Ελληνικής Λύσης στο διαδίκτυο (148.000 ακόλουθοι στο facebook).
 • Right2TheBone
  To Right to the Bone (Δεξιός ώς το Κόκαλο) είναι το κανάλι του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών στο youtube (7,01 χιλ. εγγεγραμμένοι). Το Δίκτυο αυτοπροβάλλεται ως «ομάδα πίεσης» για την προώθηση του ελληνικού συντηρητισμού και ως υπερκομματικό βήμα διαλόγου για τις διάφορες τάσεις της Ακροδεξιάς. Κεντρικοί στο εγχείρημα είναι οι Παναγιώτης Δούμας (πρώην στέλεχος του λεπενικού «Ελληνικού Μετώπου», του Μάκη Βορίδη, και νυν εκπρόσωπος Τύπου της «Πατριωτικής Ενωσης» του Πρ. Εμφιετζόγλου), Δημήτρης Παπαγεωργίου και Ραφαήλ Καλυβιώτης.
 • «ΣΤΟΧΟΣ»
  Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1985 από τον Γεώργιο Καψάλη. Ακραία μιλιταριστική, φιλοχουντική και φιλοναζιστική, συνδέθηκε με τη Χρυσή Αυγή μέχρι την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα. Το εβδομαδιαίο φύλλο, που εκδίδει ο Σάββας Χατζηπαρασκευάς, υποστηρίζεται από τη διαδικτυακή έκδοση (3.314 ακόλουθοι στο twitter). Ο Χατζηπαρασκευάς υπήρξε συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης. Απέναντι στην ακροδεξιά ρωσοφιλία, προωθεί το σύνθημα «όποιος είναι με τον Ρώσο, είναι με τον Τούρκο».
 • «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
  Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1966 από τον Σάββα Κωνσταντόπουλο. Επανεκδόθηκε ως εβδομαδιαία το 1984, εκφράζοντας την ΕΠΕΝ και νοσταλγούς της χούντας, ενώ σε επόμενη περίοδό της (2003-2007) συνδέθηκε με τη Χρυσή Αυγή. Από τις αρχές του 2020 ανέστειλε την έντυπη έκδοσή της, παραμένει ωστόσο ενεργή ως διαδικτυακή εφημερίδα (3.174 ακόλουθοι στο twitter), συνδέεται με τη διαδικτυακή «Ελληνική Ελεύθερη Τηλεόραση» (2,55 χιλ. ακόλουθοι στο YouTube), καθώς και τις «Εκδόσεις Λόγχη», του άλλοτε υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζαφειρόπουλου. Η ιστοσελίδα προβάλλει τις απόψεις της ακροδεξιάς κίνησης «Εθνικό Μέτωπο», του Μάνου Κώνστα, που πρόσφατα δήλωσε αποχώρηση από τους «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Σε αναρτήσεις της ιστοσελίδας το τελευταίο διάστημα προβάλλεται η «Πατριωτική Ενωση» (Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος). Κατά καιρούς παίρνει πρωτοβουλίες για την ενότητα της Ακροδεξιάς και τη σύμπραξη προσωπικοτήτων του χώρου (Πλεύρης, Καρατζαφέρης, Κουριαννίδης, Δημητρούλιας, Σαγιάς, Κώνστας/Εθνικό Μέτωπο, Μιχαλακόπουλος/ΛΕΠΕΝ).
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
  Η επαναδραστηριοποίηση της οργάνωσης (σε Φλώρινα, Αθήνα και γειτονιές της Θεσσαλονίκης) υποστηρίζεται από ιδεολογικές παρεμβάσεις και αρθρογραφία που, ενόψει εκλογών, πυκνώνουν στην ιστοσελίδα.

 

Κοινοποίηση:

Άλλα αφιερώματα του Σημείου​
Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.