Scroll Top

Εκλογές και Ακροδεξιά #5 – Aκροδεξιός διάλογος

ekloges-akrodexia-alt5-1024p

Σημείο για τη μελέτη + την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

Εκλογές και Ακροδεξιά #5: Ακροδεξιός δεκάλογος – τι είπε ο Βελόπουλος στο ντιμπέιτ

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, στο τηλεοπτικό debate των πολιτικών αρχηγών (ΕΡΤ, 10/5/2023) επιχείρησε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τις αποχωρήσεις πρώην βουλευτών και να συνδεθεί με το εκλογικό σώμα των «κομμένων» (ΧΑ, Κασιδιάρης, Εμφιετζόγλου-Μπογδάνος, Λατινοπούλου).

Συνοψίσαμε το μήνυμά του σε δέκα σημεία.

1. Εθνική ενότητα – ιστορικός αναθεωρητισμός
Το χουντικό «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» δίπλα στο «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» του Πολυτεχνείου

2. Φλερτ με ψηφοφόρους Κασιδιάρη
«Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε όποιον θέλει, την ώρα που ο ίδιος σαν κυβερνήτης τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή. Ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι εντός και ποιος εκτός Βουλής»

3. Φιλοαγροτική και φιλοεπιχειρηματική ατζέντα (απεύθυνση σε ψηφοφόρους της ΧΑ 2019 και της ΝΔ)
«Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα, 9% πρωτογενή τομέα […] Αλλαγή του φορολογικού σου μοντέλου. 15% οριζόντιος φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις». 

4. Φιλορωσισμός και εθνικιστική κινδυνολογία
«Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη»

5. Εξορυκτισμός
«Η Ελλάδα να γίνει πετρελαιοπαραγωγός»

6. Κόμμα ενάντια στα κόμματα – αντιπολιτική
«Είμαι επιχειρηματίας, όχι πολιτικός, προετοιμάζομαι για όλα», «μιλήσαμε με ψυχή και καρδιά»

7. Αντιφεμινισμός και αντίθεση στις αμβλώσεις για θρησκευτικούς και δημογραφικούς λόγους
«Η Ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο για αυτή. Μπορώ εγώ ως ορθόδοξος να διαφωνώ με τις αμβλώσεις, αλλά κάποιες φορές και λόγω του δημογραφικού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα αυτό, γιατί η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά. Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που δεν της αρέσει. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, βιασμών».

8. Alt-right/anti-woke καταγγελία του «ψευτο-προοδευτισμού» και της «χριστιανοφοβίας»
(Απόκρουση της κριτικής της ξενοφοβίας, αντιστροφή της πραγματικότητας, ενώ η Εκκλησία έχει λόγο στο περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων): «Είναι σε βιβλία τρίτης Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη – συγγνώμη για τη φράση – Παναγιά».

9. Συγκεντρωτικό κράτος – κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών
Με πρόσχημα την «αναξιοκρατική» στελέχωσή τους και το ύψος των μισθών των στελεχών τους (προσχηματική γιατί δεν συζητάει κριτήρια στελέχωσης ή μείωση μισθών).

10. Απεύθυνση σε αντιεμβολιαστές, ατομικισμός απέναντι στη δημόσια υγεία
«Για την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, δεν μπορώ να την δεχτώ για ένα λόγο: είναι δικό μου το σώμα, το κάνω ό,τι θέλω, είναι δικό μου, είναι του ανθρώπου. Άρα λοιπόν, η υποχρεωτικότητα είναι ό,τι χειρότερο για τη δημοκρατία».

 

Κοινοποίηση:

Άλλα αφιερώματα του Σημείου​
Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.