Το έργο «Σχέδιο δράσης για την καταγραφή της ρητορικής μίσους από τις οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Από το έργο προέκυψε το σχέδιο δράσης (το PDF είναι διαθέσιμο στο τέλος αυτής της σελίδας), το οποίο παρουσιάστηκε σε στρογγυλή τράπεζα στις 14/11/2022.
Το παρόν σχέδιο δράσης αποτελεί πρόταση προς το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων του στο πεδίο καταγραφής ρητορικής μίσους εναντίον μειονοτήτων και ομάδων-στόχων στη δημόσια σφαίρα. Παράλληλα επιτρέπει και αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τη ρατσιστική βία και τις εκδηλώσεις μίσους ευρύτερα, όπως αυτή αποτυπώνεται εμμέσως στις ως τώρα εκθέσεις του Δικτύου.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση του σχεδίου δράσης βασίστηκε σε δύο κεντρικούς άξονες: (α) Στην έρευνα καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη χαρτογράφηση και την ανάδειξη ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα μέσα από πρωτοβουλίες οργανώσεων και δικτύων της κοινωνίας των πολιτών, και (β) στη διεξαγωγή συζητήσεων εστίασης (focus groups) με εκπροσώπους οργανώσεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Αναφορικά με το πλαίσιο ορισμού της ρητορικής μίσους, από τα focus groups με μέλη και συντονιστές του Δικτύου, προέκυψε ότι το Δίκτυο ενδιαφέρεται για την παρακολούθηση του φαινομένου όχι μόνο στη νομική του διάσταση αλλά και στην κοινωνική. Σε ό,τι αφορά το πεδίο στο οποίο θα εστιάσει η προτεινόμενη μεθοδολογία, κρίνεται απαραίτητο αυτή να λαμβάνει χώρα (κατά κύριο λόγο) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνιστούν το βασικό πεδίο έκφρασης και αναπαραγωγής λόγου μίσους, ενώ εκεί φιλοξενούνται και ιστοσελίδες των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
Ως προς τη μεθοδολογία, το παρόν σχέδιο δράσης προτείνει ένα μικτό σύστημα καταγραφής και αναφοράς (recording & reporting) με έναν συνδυασμό πρακτικών των μοντέλων της Γερμανίας και της Ιταλίας σε ό,τι αφορά την καταγραφή ρητορικής μίσους, και της Αγγλίας σε ό,τι αφορά την αναφορά αντίστοιχων περιστατικών. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματοςυπολογίζεται σε έναν ορίζοντα 2-4 ετών.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.