54 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967. Δεν ξεχνάμε.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη μαύρη μέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 κάναμε από τις 16 Απριλίου έως σήμερα ένα αφιέρωμα στη Δικτατορία ’67-’74.

Στο αφιέρωμα αυτό θελήσαμε να φωτίσουμε όψεις της Δικτατορίας, να συζητήσουμε τον απόηχο της Χούντας σήμερα, να θυμηθούμε τα βασανιστήρια, τις αυθαί­ρετες συλλήψεις, τη λογοκρισία, την εξορία δημοκρατικών πολιτών, την κατάργηση κάθε έννοιας δικαιοσύνης, τους διωγμούς. Να θυμίσουμε την εθνικοφροσύνη και τον ελληνοχριστιανισμό που πλάκωσαν τη χώρα, την πνευματική μετριότητα και στασιμότητα, την κακογουστιά και το εθνικιστικό κιτς – και με αφορμή την εργαλειοποίηση της μνήμης του 1821. Να προβληματιστούμε για τη θέση της Χούντας στην ιστορική γραμμή της νεότερης Ελλάδας, αλλά και να δούμε τη συμβολή της φοιτητικής αντίστασης από το εξωτερικό.

Γιατί πιστεύουμε ότι η ιστορική μνήμη είναι ένα ισχυρό εργαλείο στον αγώνα κατά της Ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού. Είναι χρέος μας να γνωρίζουμε και να ανακαλούμε στη μνήμη μας, με αφορμές όπως η σημερινή σκοτεινή επέτειος, τις μαύρες σελίδες της ιστορίας, έτσι ώστε να αποτρέψουμε παρόμοιες εξελίξεις τώρα και στο μέλλον.

Στη φετινή επέτειο θελήσαμε να στραφούμε και στις νέες και τους νέους του σήμερα: πώς βλέπουν τη Δικτατορία, η οποία τελείωσε είκοσι με τριάντα χρόνια πριν γεννηθούν; Ποιες είναι οι δικές τους προσλαμβάνουσες από την επταετία; Ποιες είναι οι αντανακλάσεις της Χούντας σήμερα;

Σαν σήμερα, πριν από 54 χρόνια, βγήκαν τα τανκς στους δρόμους. Ας αναλογιστούμε μια στιγμή, σήμερα, χωρίς τανκς, το βαρύ κροτάλισμα των ερπυστριών στο οδόστρωμα: τον ήχο της πραγματικής κατάλυσης της δημοκρατίας, του εξοστρακισμού της δικαιοσύνης.

Στο αφιέρωμα του Σημείου

Διαβάστε:

Πολυμέρης Βόγλης, «Το πραξικόπημα ως καμπή»

Δημήτρις Γαρρής, «Επιστρέφοντας στα βασανιστήρια της Χούντας»

Κωστής Κορνέτης, «Το ’21, η επταετία και η Μεταπολίτευση»

Αντώνης Σαραντίδης, «Στον αγώνα για τη δημοκρατία: Οι Έλληνες φοιτητές και το αντιδικτατορικό κίνημα στη Δυτική Ευρώπη»

Δείτε:

Τη video-συζήτηση με τίτλο «Η Δικτατορία όπως δεν την έζησα. Έξι νέες και νέοι συζητούν για τη Χούντα σήμερα».

Μιλήστε ως εκπαιδευτικοί στο σχολείο για τη Δικτατορία > εκπαιδευτικό υλικό για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο διαθέσιμο εδώ.

Τσεκάρετε τις γνώσεις σας για τη Δικτατορία με το κουίζ του Σημείου!

Ακούστε:

Πέντε μαρτυρίες από βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της Χούντας, διαβασμένα από τον Δημήτρι Γαρρή.

Εντρυφήστε στη βιβλιογραφία για τα βασανιστήρια της Χούντας.

Ευχαριστούμε πολύ τα ΑΣΚΙ για την παραχώρηση φωτογραφιών και υλικού.