«Ο φασιστικός κίνδυνος δε φοβίζει όπως παλιά.» Ο Κωστής Παπαϊωάννου στο news247.
«Το άνοιγμα της πόρτας προς το κράτος, που ήρθε με τον Μπερλουσκόνι το 1994 (και έφτασε το 2009 στη συγκρότηση κοινού κόμματος Φίνι-Μπερλουσκόνι, του Λαού της Ελευθερίας, PdL), οι φασίστες το επιδίωκαν από το 1951.» Ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος στο rednblack.
«Λίγο αργότερα, ο υποψήφιος για τη Ζώνη 3 του Μιλάνο Mattia Ferrarese χαιρετούσε φασιστικά ενώ έλεγε ένα ανέκδοτο για κάποιον Εβραίο. Είχε έρθει όμως η ώρα για τη συνηθισμένη φωτογραφία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι ο ευρωβουλευτής (και συνιδρυτής το 2012) του κόμματος Carlo Fidanza, που είχε γελάσει προηγουμένως με το «αστείο» ανταποδίδοντας τον φασιστικό χαιρετισμό, προέτρεψε την ομήγυρη αντί για «cheese» να πει «Paolo Berizzi», αναφερόμενος στον μοναδικό δημοσιογράφο στην Ευρώπη που βρίσκεται υπό προστασία γιατί δέχεται απειλές από νεοναζί. Όλοι μαζί πόζαραν λοιπόν λέγοντας χαρωπά: «Berizzi!».» Η Δέσποινα Παπαγεωργίου στη popaganda επαναφέρει στο προσκήνιο την υπό κάλυψη έρευνα της ιταλικής ιστοσελίδας Fanpage, η δημοσιογραφική ομάδα της οποίας διείσδυσε και ερεύνησε επί τρία χρόνια το αποκαλούμενο «Μαύρο Λόμπι».
«Από το 1994 ως το 2011 ήταν δεκανίκι των κυβερνήσεων του Μπερλουσκόνι. Η σύνδεσή τους με τον φασισμό τους έκλεινε πόρτες γιατί τότε είχαμε κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς. Τώρα θα έχουμε κυβέρνηση της δεξιάς με λίγο κέντρο. Αυτή είναι πολύ σημαντική διαφορά.» Ο Κωνσταντίνος Λάππας στο tvxs συνομιλεί με τον Ελληνο-Ιταλό αναλυτή και σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζιαν Αντρέα Γκαραντσίνι.
«Ένα αποτέλεσμα της αδιαφορίας τους για την ανάπτυξη πολιτικών που απαντούν σε ταξικά ζητήματα, με τη μετατόπισή τους σε τεχνοκρατικές προσεγγίσεις…» Ο Γιώργος Πιέρρος στην Αthens Voice για την άνοδο της ακροδεξιάς, την αποδυνάμωση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και την πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου για τις εγκληματικές οργανώσεις στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Ραπίδης στο rosa.gr ερευνά την άνοδο της ακροδεξιάς, τη νίκη της Μελόνι και την ήττα της Αριστεράς, συνομιλώντας με Ιταλούς και Έλληνες ερευνητές.
«H ίδια η αριστοτελική έννοια της «στάσεως» ως κατάλυσης της δημοκρατίας δεν περιγράφει μια βίαιη κατάληψη της εξουσίας αλλά μια συστηματική υπονόμευσή της εκ των έσω.» Ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Κωστής Κορνέτης, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πανταζόπουλο, στη lifo.
«Όσο η κανονικοποίηση προχωρά, τόσο τα κατεστημένα κόμματα μπαίνουν σε μια διαδικασία μίμησης της ακροδεξιάς.» Η Βασιλική Γεωργιάδου στη lifo.
«Tα μεγάλα στρώματα των πληθυσμών νιώθουν πλέον μαζικά προδομένα και ανυπεράσπιστα από τους παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς πολιτικής έκφρασης.» Ο Γιώργος Μαλούχος στο in.gr