Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος,
το Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς,
το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση την Ελλάδα οργανώνουν Εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 7:00 μμ:
Η εξερεύνηση της Μνήμης Μιλώντας για το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο: Διαθεματικές προσεγγίσεις.
Συζητούν οι:
Χρήστος Νάσιος, εκπαιδευτικός, δρ Θεολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθόδοξου Κέντρου Εκκλησίας της Ελλάδος
Βασιλική Σακκά, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Βάσια Τσάμη, διδάσκουσα κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση στη σελίδα του Σημείου στο Facebook
Στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η ημέρα αυτή τιμάται ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.
Σήμερα αναζητάμε τα αποτυπώματα αυτής της μνήμης στην εκπαίδευση. Δίνουμε τη μάχη απέναντι στην άρνηση ή τη σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος. Η γνώση και η μνήμη των στρατοπέδων θανάτου δεν είναι εβραϊκή μνήμη, είναι οικουμενική. Είναι το όπλο μας ενάντια στις προκαταλήψεις, την ξενοφοβία, το ρατσισμό. Είναι και μια δέσμευση για το αύριο.
Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος δεν είναι απλή παράθεση γεγονότων. Δεν περιορίζεται στο μάθημα της ιστορίας, χρειάζεται διαθεματική, ολιστική προσέγγιση. Διερευνά τους μηχανισμούς που ετοίμασαν το έγκλημα, αναζητά τα όρια και το βάρος της ατομικής ευθύνης, το ρόλο του θύτη και του παρατηρητή. Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος προϋποθέτει να μιλάμε για τη χώρα μας, για τις δικές μας τοπικές κοινωνίες που άφησαν τους Εβραίους να πορευτούν προς το θάνατο ή κέρδισαν από τον αφανισμό του γείτονά τους.
Με τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος συνδέουμε το παρόν με το παρελθόν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα της εκπαίδευσης να διαμορφώνει στάσεις και πρότυπα.
Μιλώντας για το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο
17 January 2021
online εκδήλωση

Βασισμένο σε φωτογραφία της εισόδου του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.