Δείτε το εκπαιδευτικό μας υλικό.

Εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση, έμφυλη βία και διακρίσεις, σεξισμός, λεκτικές επιθέσεις, ψυχολογική και σωματική βία, ενδοοικογενειακή βία: θέματα (της) εκπαίδευσης, θέματα του σχολείου.

Οι συνεχείς καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα έχουν ανοίξει με σφοδρότητα το ζήτημα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αρκείται στην απλή παρατήρηση τέτοιων σφοδρών κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται να στεκόμαστε ανοιχτά απέναντί τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

Η απουσία συνεκτικής σεξουαλικής αγωγής είναι παραπάνω από εμφανής. Η ανάγκη για σοβαρές και μελετημένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις είναι τεράστια: να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με θάρρος με προσοχή και σεβασμό στα παιδιά, να τα ακούσουμε. Με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών. Για να στέκονται κριτικά και να αποδομούν τα έμφυλα στερεότυπα. Για να λειτουργούν με βάση την ισότητα και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη σχολική και εξωσχολική καθημερινότητά τους, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και μελλοντικά εργασιακή.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιβάλλει πολλούς περιορισμούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι λειψή, απουσιάζει η φυσική συνύπαρξη στην τάξη, η ενσώματη αλληλεπίδραση. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας, της τοξικής αρρενωπότητας, παραμένει κατεξοχήν ζήτημα (της) εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικός καλείται να αναζητήσει τον πιο πρόσφορο τρόπο να επεξεργαστεί με τα παιδιά αυτά τα λεπτά και δύσκολα θέματα. Σήμερα, εξ αποστάσεως, ή αύριο, που θα ξανασυναντηθεί μαζί τους στην τάξη.

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς παρουσιάζει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Το υλικό είναι ενδεικτικό: αποτελεί πρόταση και παρότρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς: να ανοίξουμε το θέμα, να μιλήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε, να τους δείξουμε με θάρρος το φαινόμενο.

Το υλικό κλιμακώνεται: από το σεξισμό στη γλώσσα και τα έμφυλα στερεότυπα ως τη λεκτική και σωματική βία. Από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τη βία και τις γυναικοκτονίες.

Δείτε το εκπαιδευτικό μας υλικό, εμπλουτίστε το, φτιάξτε δικό σας, προσαρμόστε το στην τάξη σας, μιλήστε με συναδέλφους, διαδώστε το, φέρτε το στα παιδιά, δουλέψτε το μαζί τους.