Scroll Top

Η Δικαιοσύνη ως απάντηση στον εκφασισμό

afieroma-zak-dikaiosini-apantisi-ekfasismo

Η ομάδα του παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch

φωτογραφία: tuscaloosa

Ο φονικός ξυλοδαρμός του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh προκάλεσε την κατακραυγή μιας μεγάλης μερίδας του κοινωνικού συνόλου. Στο αφήγημα που επιχειρήθηκε να στηθεί γύρω από το θάνατο του υπήρξε όμως έκδηλα και η άποψη πως ένας νέος άνθρωπος άξιζε να εξοντωθεί μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας και σε δημόσια θέα, εάν είναι τοξικοεξαρτημένος ή φτωχοδιάβολος. Ακόμη και όταν το αφήγημα του «κλέφτη, χρήστη σε αμόκ» κατέρρευσε, προκειμένου να δικαιολογηθεί η βαρβαρότητα του περιστατικού παρακολουθήσαμε άναυδοι να ενοχοποιούνται άλλες ταυτότητες του θύματος, όπως το ότι ήταν ανοιχτά οροθετικός, ακτιβιστής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και drag queen.

Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως οι δράστες δεν γνώριζαν ποιον χτυπούσαν και πως οι περαστικοί δεν γνώριζαν ποιον κοιτούσαν να εξοντώνεται, αναδείχθηκε από όλη την έρευνα και τις μαρτυρικές καταθέσεις ότι ο/η Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh ζητούσε βοήθεια για αρκετή ώρα πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, πως πρόκειται για ένα έγκλημα με εμφανείς ρατσιστικές προεκτάσεις. Διότι αρκούσε η εμφάνιση του για να τον «ερμηνεύσουν» και στη συνέχεια να μεταχειριστούν το σώμα του όπως επιθυμούν, αδιαφορώντας αν θα το εξοντώσουν, όπως τελικά συνέβη. Και οι πολίτες που τον ξυλοφόρτωσαν, και η Αστυνομία που συνέχισε τον ξυλοδαρμό ακόμη και όταν εκείνος ήταν ημιθανής στο έδαφος, και το ΕΚΑΒ που δέχτηκε να τον παραλάβει δεμένο πισθάγκωνα και χωρίς σφυγμό. Αρκούσε να πιστέψουν, εξαιτίας της εμφάνισης του, πως είναι περιθωριοποιημένος και απόκληρος, ένας άνθρωπος που δεν θα αναζητηθεί από κανένα.

Μέσα από τη δίκη που ξεκίνησε, δεν αναμένεται μόνο να διαπιστώσουμε αν θα δικαιωθεί η οικογένεια του θύματος, αν θα αποκατασταθεί μια μνήμη που σκυλεύτηκε με δημοσκοπήσεις που έθεταν «διλήμματα» για το «εάν είναι σωστή η δολοφονία ενός γκέι οροθετικού» ή αν θα ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η Δικαιοσύνη και ο κρατικός μηχανισμός καλούνται να αποφασίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία αν θα αποθαρρύνουν ή θα κανονικοποιήσουν τον εκφασισμό της κοινωνίας, δίνοντας μια απάντηση σε όλους όσοι θεωρούν πως μπορούν να αφαιρέσουν μια ζωή που την κρίνουν ως ανάξια να βιωθεί αν δεν είναι προσαρμοσμένη σε κάποια θεωρούμενη κανονικότητα.

Το ZackieOh Justice Watch υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Justice4Zak/Zackie, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και δημοσιογραφικά από το The Press Project και το omniatv.

 

Κοινοποίηση:

Άλλα αφιερώματα του Σημείου​
Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.