Οι Ρομά αποτελούν διαχρονικά θύματα διακρίσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και πογκρόμ που κατέληξαν σε εκκαθαρίσεις. Το Ολοκαύτωμα των Ρομά δεν έτυχε ποτέ της απαραίτητης προσοχής. Να γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως στα στρατόπεδα εξόντωσης θανατώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά.

Ο ρατσισμός απέναντί τους είναι διάχυτος. Αποτελούν αντικείμενο πλάκας, χλευασμού, ανεκδότων, στη συλλογική συνείδηση ταυτίζονται με την πονηριά, την μικρο-εγκληματικότητα, την απλυσιά, τον αναλφαβητισμό. Αυτά τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα οδηγούν καθημερινά σε ρατσιστικές συμπεριφορές και συχνά σε πράξεις ρατσιστικής βίας εναντίον τους: τα τελευταία 2 χρόνια 2 Ρομά δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς υπό πολύ αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Η στοχοποίησή τους βρίσκει κοινή αποδοχή, είτε γίνεται σε μικρή κλίμακα (π.χ. ελλιπής εξυπηρέτηση σε δημόσιες υπηρεσίες) είτε πρόκειται για βία ή και δολοφονία. Οι ζωές και η αξιοπρέπεια των Ρομά δεν μετράνε το ίδιο.

 

Ο αντι-τσιγγανισμός είναι ο φυλετικός ρατσισμός με τη μεγαλύτερη αποδοχή και διάχυση στην Ελλάδα. Το Σημείο θέλει να τον καταδείξει με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ρομά στις 8 Απριλίου.

Δημοσιεύουμε άρθρα, προτείνουμε ταινίες και βιβλία, ακούμε τους μικρούς Ρομά και τις δασκάλες τους να μιλάνε για την εμπειρία τους στο σχολείο.

Διαβάστε

Χρήστος Ηλιάδης: Δεν είναι μόνο κοινωνικός αποκλεισμός: στοιχεία για τον αντιτσιγγανισμό στην Ελλάδα

Αλεξάνδρα Καραγιάννη: Αστυνομικά πυρά κατά Ρομά

Λάμπρος Μπαλτσιώτης: «Οι Γύφτοι δεν αλλάζουν με τίποτα»: Η κυριαρχία των ψευδών αντιλήψεων

Προτάσεις: Βιβλία και παραμύθια των Ρομά

Προτάσεις: Ταινίες και βίντεο για τη ζωή των Ρομά