Ακροδεξιά βία στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα του «The Toc» γράφει για τις διασυνδέσεις των χούλιγκανς με φασιστικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κωνσταντίνος Λάππας συνομιλεί με τον καθηγητή Γιάννη Ζαϊμάκη και γράφει στο «tvxs» για τους ακροδεξιούς κύκλους στο οπαδικό περιβάλλον (άρθρο μόνο για συνδρομητές).

Η Ακροδεξιά στον κόσμο

Στην Ουγγαρία επίκεινται εκλογές τον Απρίλιο. Ο Τάκης Παππάς γράφει στην Καθημερινή για το πολωμένο κλίμα που επικρατεί στη χώρα.

Στην Πορτογαλία οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν την Ακροδεξιά σε τρίτη δύναμη. Η Λαμπρινή Θωμά αναλύει στο «The Press Project».

Στην Αυστρία επίκεινται προεδρικές εκλογές. Ο Δημήτρης Δημητρακούδης γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών για την κρισιμότητα αυτής της αναμέτρησης και την Ακροδεξιά που ελλοχεύει.

Πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας διαπιστώνει ότι στο Ισραήλ εφαρμόζονται πολιτικές apartheid κατά των Παλαιστινίων. Ο Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης γράφει στο «The Press Project».

Στον Καναδά η Ακροδεξιά κινητοποιεί πολύ κόσμο με αίτημα την άρση των υγειονομικών μέτρων. O Κωνσταντίνος Βενάκης γράφει στο Documento σχετικά.

Στη Νορβηγία απορρίφθηκε η αίτηση του νεοναζί δολοφόνου Μπρέιβικ για αποφυλάκιση. Η είδηση στη «Lifo».

Έμφυλη βία

Ο Χάρης Παπαχαραλάμπους γράφει στην Καθημερινή για τη σημασία του όρου και της ειδικής ποινικοποίησης της γυναικοκτονίας.

Μεταναστευτικό / Προσφυγικό

Ο Δημήτρης Αγγελίδης γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών για την υπόθεση της Παρβίν Α. από το Ιράν, η οποία αποφάσισε να αναζητήσει δικαίωση στα διεθνή δικαστήρια για τη βία, τους εξευτελισμούς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές πριν από δύο χρόνια.

Διάφορα

Στις 28/1 έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;». Ο Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης από το «The Press Project» ήταν εκεί.

Ο ποδοσφαιριστής Ματέους Πράσελικ πήρε μεταγραφή στη Βερόνα και διάλεξε να φορέσει τη φανέλα με το νούμερο 88, πράγμα που ενθουσίασε τους ακροδεξιούς οπαδούς της ομάδας. Η είδηση από το «sport24».

Σε τακτά διαστήματα προτείνουμε άρθρα, αναλύσεις και ρεπορτάζ που φωτίζουν όψεις της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κείμενα από εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα που συχνότατα αφορμώνται από την τρέχουσα ειδησεογραφία αλλά πάνε πέρα από αυτήν, με σημαντικούς προβληματισμούς και αναλύσεις.
Δεν πρόκειται βέβαια για αποτέλεσμα συστηματικής και εξαντλητικής αποδελτίωσης του Τύπου αλλά για μια ενδεικτική καταγραφή. Θα χαρούμε αν με δικά σας σχόλια βοηθήσετε να συμπληρωθεί. Αυτονόητα, επίσης, το Σημείο δεν συμφωνεί κατ’ ανάγκη με τις απόψεις που εκφράζουν οι συντάκτριες και συντάκτες των άρθρων, ούτε η εκάστοτε επιλογή αντανακλά προτίμηση σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.