Scroll Top

Podcast ΕΞΤΡΕΜ: Φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός και ακροδεξιά

podcast-extrem-akrodexia-apeili-1024p

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts ΕΞΤΡΕΜ συζητάμε με την Έλενα Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη στην οργάνωση Orlando LGBT+.

Πώς στέκεται η ακροδεξιά απέναντι στα έμφυλα ζητήματα;

Πώς η αναπαραγωγή του έθνους γίνεται όπλο για να αμφισβητηθούν θεμελιώδη δικαιώματα;

Πώς εργαλειοποιούνται η υπογονιμότητα και το δημογραφικό για να τεθεί το ζήτημα της άμβλωσης;

Πώς εκδοχές της ελληνικής AltRight οργανώνουν δράσεις και καμπάνιες για τα «δικαιώματα του αγέννητου παιδιού» και μιλάνε για «ισοζύγιο ελλήνων και μεταναστών»;

Εκπρόσωποι της ελληνικής ακροδεξιάς δίνουν μάχη για να μην χρησιμοποιείται ο όρος Γυναικοκτονίες. Δε χάνουν ευκαιρία να συκοφαντήσουν την αλληλεγγύη στα θύματα της έμφυλης βίας και κινδυνολογούν για τους κινδύνους που φέρνει το κίνημα MeToo.

Οι εντάσεις γύρω από τα έμφυλα ζητήματα γίνονται τα τελευταία χρόνια κυρίαρχο όχημα συγκρότησης της ταυτότητας πολλών εφήβων. Αυτό προοιωνίζεται μια δυνατή σύγκρουση τα επόμενα χρόνια μεταξύ αντιδραστικών και προοδευτικών ιδεών γύρω από τα ταυτοτικά ζητήματα. Ενισχύονται τα δίπολα, σώμα, φύλο και σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελούν εμβληματικά θέματα σε επίπεδο προάσπισης αλλά και αμφισβήτησης των δικαιωμάτων.

Μιλάμε ακόμα για τις ΗΠΑ όπου η παρακαταθήκη του Τραμπισμού μένει ισχυρή και πλήττει ιδίως τα τρανς παιδιά με την απαγόρευση πρόσβασης σε ιατρικές επιβεβαιωτικές υπηρεσίες. Θυμόμαστε ακόμα πώς στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έγινε πεδίο για αντιεπιστημονικές θεωρίες κατέδειξε την ώσμωση της ακροδεξιάς με ακραίους κύκλους της Εκκλησίας.

Σε αυτό το ποντκαστ συζητάμε για τον έλεγχο των σωμάτων και της ανθρώπινης επιθυμίας ως πεδίο άσκησης της φασιστικής θεωρίας.

 

Related Posts
Clear Filters

Τι μάθαμε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Πώς σχετίζονται αποχή και άνοδος της Ακροδεξιάς; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της ανόδου και γιατί δεν συμφωνούν όλοι ως προς αυτές; Τελικά πρέπει να ανησυχούμε – και για τι; Το Παρατηρητήριο του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς συνοψίζει σε εφτά ερωτήσεις-απαντήσεις το αποτέλεσμα στις 27 χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα.

Στο σημερινό σημείωμα, το Παρατηρητήριο αναζητά τις ρίζες της ανόδου της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Η άνοδος αυτή αποτελεί την άλλη όψη της συρρίκνωσης της παραδοσιακής Δεξιάς, ήδη πριν από την κρίση. Θα αποτελέσει η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά τη «νέα κανονικότητα» στο χώρο του ευρωπαϊκού συντηρητισμού;

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς οργανώνει δημόσια συζήτηση τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, στις 6.30 μ.μ. στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.