Scroll Top

Podcast ΕΞΤΡΕΜ: Ο Μπερλουσκόνι, ο Βινίσιους και ένας Dead man walking

podcast-extrem-akrodexia-apeili-1024p

Στο ενδέκατο επεισόδιο της σειράς podcasts ΕΞΤΡΕΜ συζητάμε με τον δικηγόρο και σταθερό υπερασπιστή των δικαιωμάτων Βασίλη Παπαστεργίου.

Κάνουμε μαζί ένα πυκνό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Ξεκινάμε από τη θανατική ποινή στην Αμερική και τον Μουμιά Αμπού Τζαμάλ και καταλήγουμε στον Μπερλουσκόνι και τον σούπερ σταρ Βινίσιους.

Ο Τζαμάλ αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ρατσιστικής χρήσης της ποινής του θανάτου. Με αφορμή την μυθιστορηματική ζωή του, σκεφτόμαστε πώς η θανατική ποινή δείχνει την προσπάθεια της ακροδεξιάς να αναθεωρήσει με τρόπο ριζοσπαστικό το μεταπολεμικό κεκτημένο των δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού.

Μετά συζητάμε για το «manual» της διολίσθησης προς τον αυταρχισμό. Πώς έφτασαν να θεωρούνται σχεδόν προδοτικές κάποιες απόψεις που πριν λίγα χρόνια ακούγονταν ως αποδεκτός λόγος φιλελεύθερων αστών;

Πώς χρησιμοποιείται η λογική του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο του εγκληματία, του μετανάστη, του μειονοτικού για να εισάγονται εξαιρέσεις στο οικοδόμημα της προστασίας των δικαιωμάτων; Γιατί τόση επιμονή στη στοχοποίηση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου;

Προβληματιζόμαστε για την κραυγαλέα σιωπή και αδράνεια των εισαγγελικών λειτουργών για κραυγαλέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα και την επιλεκτική δίωξη υπερασπιστών των δικαιωμάτων.

Συζητάμε για τον κομβικό ρόλο του Μακεδονικού στη συγκρότηση της ακροδεξιάς και για τη στοχοποίηση της μειονότητας στη Θράκη με κορυφαίο παράδειγμα το πογκρόμ στην Κομοτηνή το 1990.

Το ταξίδι τελειώνει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ακροδεξιό σταρ μπουφόνο, και κλείνει με μια τιμητική ποδοσφαιρική αναφορά στον Βινίσιους που ύψωσε ανάστημα απέναντι στον ρατσισμό της κερκίδας.

 

Related Posts
Clear Filters

το σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους. Το χρονολόγιο

Ποιο είναι, εντέλει, το πρόβλημα με την Ακροδεξιά; Η πολιτική, οι ιδέες και η βίαιη δράση της; Ή ότι η δεξαμενή της γεμίζει με ψήφους «ευπρόσδεκτες» για τα κόμματα του κυρίαρχου ρεύματος, που πρέπει να συγκρατήσουν διαρροές; Διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, υπαγορεύουν, όπως φαίνεται, και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.

Τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται ακροδεξιές εστίες στην Αστυνομία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, θα προσπαθήσουμε να θίξουμε το ζήτημα στην ουσία του και να καταδείξουμε τη σημασία της αντιμετώπισής του, σε μια στιγμή που η ανερχόμενη Ακροδεξιά στην Ευρώπη γυρεύει και θεσμικά πατήματα.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.