Scroll Top

Σημεία Επαφής

simeia epafis 1

Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων

Πρόκειται για έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων που ξεκίνησε με θέμα τις πολλαπλές όψεις των αντιδραστικών ιδεών. Τα «Σημεία Επαφής» εμβαθύνουν στις ρίζες και τις εκφράσεις της μισαλλοδοξίας και ενδυναμώνουν τους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπισή τους στην τάξη.

Σκοπός είναι να αναγνωρίζουμε τις διάφορες όψεις των αντιδραστικών ιδεών, να ενδυναμωνόμαστε και να αποκτούμε εργαλεία για την αντιμετώπισή τους στην τάξη και στη σχολική κοινότητα, ενισχύοντας το ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δημοκρατίας.

Το Σημείο συνεργάζεται με οργανώσεις, ομάδες και ειδικευμένους/ες επιμορφωτές/ριες. Επιδιώκει την ενδυνάμωση και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάζουν και να υλοποιούν με τα παιδιά δράσεις που προάγουν τη δημοκρατία, την ισοτιμία, την αποδοχή της διαφοράς και τον αυτοπροσδιορισμό.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κάθε εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν βασικές έννοιες των αντιδραστικών φαινομένων, ποικιλία παιδαγωγικών εργαλείων, βιωματική και συμμετοχική μεθοδολογία, δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και αναστοχασμό για την προσαρμογή της βιωματικής γνώσης σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, σε κάθε εκπαιδευτική ανάγκη.

Ο κύκλος των σεμιναρίων αποτελείται από 5 συναντήσεις και η παρουσία και στις 5 είναι υποχρεωτική. Επιθυμητά, αλλά όχι υποχρεωτικά, μπορούν να είναι 1+1 ανά σχολείο, για να αποτελέσουν έναν πυρήνα πρωτοβουλιών στη σχολική τους κοινότητα.

Πρόγραμμα

Σάββατο 13/01/2024, 10:00-14:00

Εργαστήριο 1o : Σεξισμός, Ομοφοβία, Έμφυλες Ανισότητες, Τοξική αρρενωπότητα  

(Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων)

Σάββατο 10/02/2024, 10:00-14:00

Εργαστήριο 2ο : Θρησκευτικός φονταμενταλισμός 

(Άγγελος Βαλλιανάτος, Επιμορφωτής Εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ) 

Σάββατο 09/03/2024, 10:00-14:00

Εργαστήριο 3ο : Εθνικισμός – Μισαλλοδοξία

(Η ομάδα του Σημείου)

Σάββατο 06/04/2024, 10:00-14:00

Εργαστήριο 4ο: Ρατσισμός – Αντιτσιγγανισμός

(Γιώργος Μόσχος & Όλγα Ορφανίδου, Πρώτα.12) 

Σάββατο 18/05/2024 10:00-14:00

Αναστοχαστική συνάντηση της ομάδας συμμετοχής

Κοινοποίηση:

Σχετικά άρθρα
Clear Filters

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, δικυκλιστές της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, μιας αμφιλεγόμενης μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας είχαν κατηγορηθεί πολλές φορές για βίαιες επιθέσεις κατά διαδηλωτών, διέλυσαν μία μοτοπορεία αντιφασιστών στον Άγιο Παντελεήμονα. Οι τελευταίοι διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά που ήταν τότε το προπύργιο της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Το τρίτο σημείωμα του Παρατηρητηρίου, που επιμελείται το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σχετικά με τις εκφάνσεις της ακροδεξιάς στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ποιο είναι, εντέλει, το πρόβλημα με την Ακροδεξιά; Η πολιτική, οι ιδέες και η βίαιη δράση της; Ή ότι η δεξαμενή της γεμίζει με ψήφους «ευπρόσδεκτες» για τα κόμματα του κυρίαρχου ρεύματος, που πρέπει να συγκρατήσουν διαρροές; Διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, υπαγορεύουν, όπως φαίνεται, και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.