Χαρτογράφηση της ελληνικής Ακροδεξιάς

Κινούμενη άμμο θυμίζει το τοπίο στον ακροδεξιό χώρο στην εποχή μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ηγεσίας της. Η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει κριθεί πλέον από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, ενώ είχε ήδη καταρρεύσει εκλογικά, μένοντας εκτός Κοινοβουλίου από το καλοκαίρι του 2019, αλλά και εσωτερικά, έχοντας πολυδιασπαστεί μεταξύ της μητρικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου και των απομιμήσεών της των μέχρι πρότινος υπαρχηγών της, Ιωάννη Λαγού και Ηλία Κασιδιάρη.

Το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής (πέρα από τον Κυριάκο Βελόπουλο που μπήκε στη Βουλή, αν και με μικρότερα ποσοστά) προσπαθούν να διεκδικήσουν πολλά ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι από εξαιρετικά ολιγομελή έως και μονοπρόσωπα και συχνά αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, πότε ανακοινώνοντας συμπορεύσεις και συγχωνεύσεις και πότε διασπάσεις. Αλλά συγκοινωνούντα δοχεία αποτελούν και οι μικρές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις που –σε αντίθεση με τη μητρική οργάνωση– κινούνται αποκλειστικά στο σκοτάδι της παρανομίας και προσπαθούν να καλύψουν το κενό που άφησαν στο δρόμο τα, αποσυρμένα λόγω τη δίκης, Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Εδώ προχωρούμε σε μια χαρτογράφηση του τοπίου αυτού, καταγράφοντας όσους έδειξαν μια μεγαλύτερη κινητικότητα την τελευταία δεκαετία. Ξεχωριστά καταγράφουμε τη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της που εκτείνονται μέχρι τις μικρές εξτρεμιστικές οργανώσεις του ναζιστικού και φασιστικού χώρου, και ξεχωριστά τα κόμματα και μορφώματα της παραδοσιακής Ακροδεξιάς. Αλλά παρά την ύπαρξη όλων αυτών των σχημάτων, παρά την κονιορτοποίηση του ακροδεξιού χώρου μετά τις αποκαλύψεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής και παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι από το χώρο αυτόν καλύπτεται από τη ΝΔ, παραμένει ανοιχτό ένα κενό στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος το οποίο δεν αποκλείει την εμφάνιση άλλων επίδοξων διεκδικητών του.

Γιάννης Μπασκάκης

Η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες της

Χρυσή Αυγή

Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές/Combat 18 Hellas

Απέλλα

Αυτόνομοι Εθνικιστές

ProPatria

ΕΣΑ

Κρυπτεία

ΑΡΜΑ

Οργανώσεις από τα ρετάλια της ΧΑ

ΕΛΑΣΥΝ

Έλληνες ΓΤΠ

ΠΑΤΡΙΕ

ΛΕΠΕΝ

Πρόσωπα

Κωνσταντίνος Πλεύρης

Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

Τάκης Μπαλτάκος

Κόμματα

ΛΑ.Ο.Σ.

Ελληνική Λύση

ΑΝΕΛΛ

Νέα Δεξιά

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος

Παρατράγουδα

Ελλήνων Συνέλευσις