Scroll Top

Το χρονικό της δίκης της Χρυσής Αυγής

post-hroniko-dikis-xa-02

Γιώτα Τέσση
Εφημερίδα των Συντακτών

φωτογραφία: mosquito queen

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί την αναμενόμενη κατάληξη μιας μακροχρόνιας ακροαματικής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ήρθε αντιμέτωπο με ένα ογκωδέστατο αποδεικτικό υλικό και εξέτασε περισσότερους από διακόσιους μάρτυρες. Ας δούμε τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορικής δίκης με χρονολογική σειρά.

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Η δίκη αρχίζει στην εντελώς ακατάλληλη δικαστική αίθουσα που στεγάζεται στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόεδρος της έδρας είναι η εφέτης Μαρία Λεπενιώτη και μέλη οι εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος. Οι δημοσιογράφοι είναι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι επιλέγουν να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους.

Δείτε εδώ τη δομή της δίκης, τις 4 συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, τους κατηγορούμενους και τις κατηγορίες.

Από τα ηγετικά στελέχη δίνει το «παρών» μόνο ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται στο σπίτι του αφού έχει ήδη αποφυλακιστεί (στις 4.3.2015 συμπλήρωσε το 18μηνο ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης). Τελικά, στα πεντέμισι χρόνια που θα διαρκέσει η δίκη, ο Αρχηγός θα εμφανιστεί μόνο για να απολογηθεί, ενώ ηγετικά στελέχη (Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής) θα έρθουν ακόμη μία φορά: για να ζητήσουν από τους δικαστές να ανασταλεί η έκτιση της ποινής τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Μόνο ο Γιάννης Λαγός, οχυρωμένος πίσω από τη βουλευτική ασυλία του, δεν θα ζητήσει αναστολή της ποινής του· για τους υπόλοιπους η βουλευτική ασυλία είχε λήξει από τον Ιούλιο του 2019, όταν πρώτη η κοινωνία τούς αφαίρεσε την ασυλία αφήνοντας τη ΧΑ εκτός κοινοβουλίου.

Την πρώτη μέρα της δίκης, χρυσαυγίτες επιτίθενται σε δύο φίλους του Παύλου Φύσσα, αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, που ήταν μάρτυρες κατηγορητηρίου. Ηταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού όσων θα κατέθεταν εναντίον της Χρυσής Αυγής, η οποία –όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων– έπεσε στο κενό.


7 ΜΑΪΟΥ 2015

Η δίκη συνεχίζεται με την υποβολή αιτημάτων και από τις δύο πλευρές (διορισμοί δικηγόρων, ακαταλληλότητα της αίθουσας κ.ά.). Οι συνήγοροι των ηγετικών στελεχών επιχειρούν να αποκλείσουν την Πολιτική Αγωγή από την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έχοντας πια ως δεδομένο πώς εξελίχθηκε η δίκη, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε αυτό το στάδιο απορρίπτεται το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Ο συνήγορος και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, αντιτάσσεται στο αίτημα της Πολιτικής Αγωγής και συντάσσεται με την εισαγγελέα που προτείνει την απόρριψή του. Βέβαια, μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, ο Μιχαλολιάκος έλεγε σε συνέντευξή του: «Έχω ξεκαθαρίσει ότι επιθυμώ η δίκη μας να γίνει… χθες. Να έχει τηλεοπτική κάλυψη και να δει όλη η Ευρώπη σελίδα-σελίδα την δικογραφία-φιάσκο. Η αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι ανακριτικό γραφείο Κλάπα ή Ντογιάκου που λειτουργεί επί του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό το βάσανο ερωτήσεων στους διαδίκους. Μπορεί τα Ελληνικά ΜΜΕ να βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία συγκάλυψης, και να μην προβάλουν την αλήθεια, αλλά σας ενημερώνω ότι περισσότεροι από 150 συνάδελφοί σας από ευρωπαϊκά δίκτυα τηλεόρασης έχουν ζητήσει από το κόμμα μας να είναι παρόντες στη δίκη αυτή. Θα τους το απαγορεύσουν; Θα είναι παρόντες ευρωβουλευτές από 10 χώρες. Θα τους εμποδίσουν να μπουν στην αίθουσα; Μια δίκη με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, που παρόμοιά της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δεν θα πρέπει να έχει τηλεοπτική κάλυψη από την κρατική τηλεόραση για να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός αν εμείς είμαστε “εγκληματική οργάνωση” ή αν ο Σαμαράς και οι επίορκοι δικαστές που χρησιμοποίησε πρέπει να πάνε φυλακή; Φοβούνται την αποκάλυψη της αλήθειας και τους έχει πιάσει κρύος ιδρώτας».

Κρύος ιδρώτας μάλλον θα έπιασε τον ίδιο όταν συστάθηκε το παρατηρητήριο της δίκης, Golden Dawn Watch, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, και μετέδιδε γραπτώς στο διαδίκτυο όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου σε ζωντανή μετάδοση.


29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το δικαστήριο αρχίζει να εξετάζει την πρώτη υπόθεση: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18.9.2013. Πρώτος καταθέτει ο πατέρας του Παύλου, Παναγιώτης Φύσσας, και ακολουθεί η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. Τα χρόνια που ακολουθούν η μητέρα του Παύλου γίνεται σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα και κάθε Σεπτέμβρη προπορεύεται της πορείας μνήμης για τον γιο της, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες. Αυτό που αποφάσισε η Δικαιοσύνη στις 7.10.2020 η Μάγδα Φύσσα το είχε καταθέσει στις 6.10.2015: «Ήλθανε μέσα στο σπίτι μου και δολοφονήσανε το παιδί μου. Έτσι απλά! Και ξέρω ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο Κοινοβούλιο».

Ακολουθούν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, φίλων του Παύλου, που αποδεικνύουν τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, αλλά και αστυνομικών, ένας εκ των οποίων περιγράφει ότι μετά το φόνο ο Ρουπακιάς κάπνιζε νηφάλιος και τους είπε: «Είμαι δικός σας, είμαι Χρυσή Αυγή». Στις 25 Νοεμβρίου οι δικαστές εξετάζουν την αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας Δήμητρα Ζώρζου, η οποία υποδεικνύει ως συνοδηγό του Ρουπακιά τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντζόγλου. «Με θυμάσαι εμένα από κείνο το βράδυ; Αφήστε με να βγω έξω και θα της δείξω εγώ…», την απειλεί εντός της δικαστικής αίθουσας ο Καζαντζόγλου.


12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η πρώτη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης με υπαιτιότητα της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων συμμετέχουν στην αποχή που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σε αντίθεση με την Πολιτική Αγωγή, που προσκομίζει άδειες από τον Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να παραστεί. Η διακοπή θα κρατήσει σχεδόν τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Μαΐου 2016. Πέντε χρόνια αργότερα, στο τέλος της διαδικασίας, όλοι οι χρυαυγίτες θα ζητήσουν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της «μη εύλογης διάρκειας της δίκης», αλλά μάταια.


3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για τη δολοφονία Φύσσα και το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της οικογένειας να παρίστανται οι 18 κατηγορούμενοι. Ο φίλος του Παύλου, Νίκος Μαντάς, αναγνωρίζει τους κατηγορούμενους Αναστάσιο Μιχάλαρο και Ιωάννη Άγγο, ενώ σημαντική είναι και η μαρτυρία του Μιχάλη Ξυπόλητου. Πρόκειται για τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας που δέχτηκαν επίθεση έξω από το δικαστήριο την πρώτη μέρα της δίκης.

«Ο αδερφός μου τραγούδια έγραφε, δεν σκότωνε», καταθέτει η Ειρήνη Φύσσα, ενώ στα πρακτικά καταγράφεται και η κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά: «Μου είπε ο αδερφός μου ότι πήρε το μαχαιράκι και του έκανε δυο γρατσουνιές».


9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αρχίζει η εξέταση της δεύτερης υπόθεσης: της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. «Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν», καταθέτει το θύμα της επίθεσης, που υπέστη συντριπτικά κατάγματα στο κεφάλι και θλάση στον πνεύμονα, αλλά η εισαγγελέας στην αγόρευσή της θα ζητήσει οι δράστες να καταδικαστούν για πλημμέλημα με το επιχείρημα ότι «αν ήθελαν να τον σκοτώσουν, θα το είχαν κάνει».

Από τις υπόλοιπες καταθέσεις ξεχωρίζουν του Αχμέντ Αμπού Χάμεντ, που ήταν στο σπίτι την ώρα της επίθεσης και στο ακροατήριο αναγνώρισε τους πέντε κατηγορούμενους χρυσαυγίτες, καθώς και της αστυνομικού που συνέλαβε τους δράστες και επιβεβαίωσε ότι «φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής», αδειάζοντας το τέχνασμα των χρυσαυγιτών που άλλαξαν ρούχα στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου. Το ίδιο έκανε και η μητέρα ενός από τους δράστες που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του γιου της και σε ερώτηση της προέδρου «εσείς τι κάνατε όταν ενημερωθήκατε ότι ήταν στο αστυνομικό τμήμα;», απάντησε: «Του πήγα τα ρούχα που μου ζήτησε». Έτσι, το δικαστήριο αποκτά ιδία γνώση για τις αγαστές σχέσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και την οργάνωση του Μιχαλολιάκου.


31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Αρχίζει η εκδίκαση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ με την κατάθεση του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος δέχτηκε δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Φύσσα. Ακολουθούν οι καταθέσεις οκτώ συνδικαλιστών που επιβεβαιώνουν ότι «οι χρυσαυγίτες ήθελαν αίμα, για να στείλουν μήνυμα ότι κάνουν κουμάντο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Αλλωστε την επίθεση είχε προαναγγείλει η ηγεσία της ΧΑ (Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος) κατά την επίσκεψή της στη Ζώνη στις 8.8.2013, αλλά και ήδη από τις 9.5.2013 ο Παναγιώταρος. Στο δικαστήριο καταθέτουν και τρεις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά που προσέρχεται κουτσαίνοντας και εξηγεί στην έδρα ότι τραυματίστηκε στα επεισόδια της προηγούμενης μέρας κατά την εισβολή χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον Λαγό, σε δημοτικό σχολείο στο Νέο Ικόνιο Περάματος.
Ανάμεσα στους δράστες είναι ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Τάσος Πανταζής, τον ηγετικό ρόλο του οποίου έχει παραδεχτεί ο Λαγός σε γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσει με τον Σωτήρη Δεβελέκο. «Κάνα κοκαλάκι μένει για μας;» ρωτάει ο Δεβελέκος, και ο περιφερειάρχης απαντάει «Θα στεναχωρηθεί ο Τάσος», ενώ ο Δεβελέκος συνεχίζει: «Α ρε Τάσο, θεέ!». Ο Πανταζής ήταν ο καθοδηγητής και στην επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, ενώ αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα μίλησε με τον Λαγό. Κι όμως, η εισαγγελέας χαρακτήρισε μεμονωμένες τις επιθέσεις.


7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Από αυτή τη μέρα και για τους υπόλοιπους οκτώ μήνες καταθέτουν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, που αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το εύρος της μακροχρόνιας εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, το modus operandi των επιθέσεων και τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης. Ξεχωρίζουν οι καταθέσεις των θυμάτων δεκάδων επιθέσεων («Συνεργείο», Βαϊνιά Ιεράπετρας, Παλαιό Φάληρο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Πάρος, Μεσολόγγι, Ραφήνα, Άγιος Παντελεήμονας, Εφετείο, Γιάννενα, Μελιγαλάς και αλλού). Εξίσου σημαντικές είναι οι καταθέσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου που εξήγησε πώς η δράση της ΧΑ εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 187, παράγρ. 1 περί εγκληματικής οργάνωσης και του τότε δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για τη βία που ασκούσε η Χρυσή Αυγή ακόμα και μέσα στο δημαρχείο.

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου που επιλέγει να μην καταθέσει υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και περιγράφει συγκεκριμένα περιστατικά για τη στρατιωτική εκπαίδευση, τη ναζιστική ιδεολογία και την «Αρχή του Αρχηγού». «Στη Χρυσή Αυγή δεν γινόταν τίποτα χωρίς εντολή Μιχαλολιάκου» και «όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στον νου μας και όχι τον Αριστοτέλη», γράφεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά της δίκης. Η υπεράσπιση επιχειρηματολογεί για την προσωπικότητα του μάρτυρα σε μια προσπάθεια να τον παρουσιάσει ως ψυχικά διαταραγμένο, αφού δεν μπορεί να αντικρούσει τη μαρτυρία του.

Η αίθουσα τελετών του Εφετείου είναι κατάμεστη όταν ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των ΣυντακτώνΔημήτρης Ψαρράς, καταθέτει στοιχειοθετημένα, με βάση τα γραπτά της οργάνωσης, ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κόμμα και εγκληματική οργάνωση ταυτίζονται, με το πρώτο να λειτουργεί σαν «μανδύας» της δεύτερης. Ο μάρτυρας εισφέρει στη δικογραφία το γνήσιο καταστατικό της οργάνωσης, ένα από τα σημαντικότερα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Μιχαλολιάκο. Σημαντικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της οργάνωσης εισφέρει στην τριήμερη κατάθεσή του και ο δημοσιογράφος της ΕφΣυνΓιάννης Μπασκάκης.


12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η εισαγγελέας συντάσσεται με το αίτημα συνηγόρων της Χρυσής Αυγής να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων και να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο. Οι δικαστές απορρίπτουν το αίτημα και πέντε πρώην χρυσαυγίτες καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας από ειδική αίθουσα της ΓΑΔΑ, με τη φωνή τους να ακούγεται τεχνικά αλλοιωμένη στο Εφετείο.

Η υπεράσπιση προσπαθεί να τους παρουσιάσει ως ψυχασθενείς, αλκοολικούς κ.λπ. και φτάνει στο σημείο να αποκαλύψει την ταυτότητά τους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η Πολιτική Αγωγή απέχει για λόγους αρχής από την εξέτασή τους, επειδή θεωρεί ότι με την ανωνυμία και την απόσταση δεν διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις.


13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αρχίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, με πρώτο τον Δημήτρη Κουσουρή, θύμα της δολοφονικής επίθεσης τάγματος εφόδου της ΧΑ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων το 1998. Ο Κουσουρής περιγράφει την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του, για την οποία έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης Περίανδρος (Αντώνης Ανδρουτσόπουλος), αλλά ο τότε εισαγγελέας είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ τού δράστη λέγοντας ότι «για να ζει ο Κουσουρής, δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν», όπως έγινε τώρα με τον Αιγύπτιο αλιεργάτη.

Ακολουθούν οι καταθέσεις άλλων 15 μαρτύρων Πολιτικής Αγωγής, μεταξύ των οποίων είναι ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Λιάνα Κανέλλη, η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Πέτρος Κωνσταντίνου.


6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Δύο είναι οι μάρτυρες που καταθέτουν ως κλητευθέντες από το δικαστήριο: ο πρώην πυρηνάρχης Νοτίων Προαστίων της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Παπαγεωργίου, και ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα, Αχιλλέας Νικολάου. Ο πρώτος επιβεβαιώνει με στοιχεία τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και την αυστηρή ιεραρχία, ενώ ο δεύτερος καταθέτει ότι «το έφαγαν το παλικάρι» εν ψυχρώ και σε δημόσια θέα και περιγράφει την οργανωμένη επίθεση πολλών ατόμων στον Παύλο μέχρι να φτάσει ο Ρουπακιάς για το τελειωτικό χτύπημα.


8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η διαδικασία συνεχίζεται με τα αναγνωστέα έγγραφα κατηγορητηρίου: την πιο αμήχανη στιγμή για τους συνηγόρους υπεράσπισης. Μπορεί μέχρι τότε να επιχειρούσαν να διαψεύσουν οτιδήποτε αποδείκνυε την ενοχή των εντολέων τους, κάνοντας λόγο για φωτομοντάζ ή συρραφές, αλλά πώς να διαψεύσουν τώρα τα γραπτά μηνύματα, τις καταγραφείσες συνομιλίες, τα βίντεο που προαναγγέλλουν επιθέσεις, την αρθρογραφία που ομνύει στη ναζιστική ιδεολογία, τις φωτογραφίες με στρατιωτική εκπαίδευση, τις ομιλίες με φόντο τον Χίτλερ και πολλά άλλα που κατασχέθηκαν από τα σπίτια των κατηγορουμένων;

Μεταξύ άλλων στη δικαστική αίθουσα προβάλλεται το βίντεο με τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, να λέει «ό,τι κινείται σφάζεται» και με τον Νίκο Μιχαλιολιάκο να δηλώνει: «Μην κάνω τον δημοκρατικό, ποτέ δε δήλωσα ευαίσθητος δημοκράτης. Και στην ορκωμοσία μου, παρουσία των τηλεοπτικών σταθμών για τους όρκους και τους νόμους δεν το επανέλαβα, γιατί δεν το πιστεύω το Σύνταγμα […] Μου χρεώσανε ότι ανήκα σε τρομοκρατική οργάνωση που ήθελε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, το θεωρώ τίτλο τιμής αυτό το πράγμα και αφού μου το χρεώσανε κάποτε πρέπει να το κάνω».


9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Απορρίπτεται η ένσταση γνησιότητας που υπέβαλε ο Νίκος Μιχαλολιάκος για να μην γίνει δεκτό το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής που προσκόμισε ο Δημήτρης Ψαρράς. Την απόρριψη της ένστασης προτείνει και η εισαγγελέας, η οποία τονίζει ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας του εγγράφου και αποδομεί τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι «το συγκεκριμένο έγγραφο απηχεί ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της ΧΑ», λέγοντας ότι στο πλήθος των βίντεο-ντοκουμέντων που προβλήθηκαν στο δικαστήριο «γίνονται αναφορές στις εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις της οργάνωσης» και άρα «ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος». Όμως στην αγόρευσή της η εισαγγελέας θα αυτοαναιρεθεί: θα υποστηρίξει ότι το μόνο γνήσιο καταστατικό είναι αυτό που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο μετά τις εκλογές του 2012 και θα υιοθετήσει τους ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών ότι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί είναι «αρχαιοελληνικοί».


18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα που προσκομίζει η Πολιτική Αγωγή. Στο δικαστήριο προβάλλεται η μελέτη της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και περισσότερα από 50 βίντεο ως ενισχυτικά του κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων η συναυλία των ναζιστών στην Αθήνα το 2005 που δημοσιοποίησε η ΕφΣυν (13.2.2017, «Η αληθινή πατρίδα της Χρυσής Αυγής»).


12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αρχίζει η ανάγνωση των εγγράφων της υπεράσπισης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου 2019. Επί πέντε μήνες η υπεράσπιση καθυστερεί τη δίκη με χιλιάδες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των πρώην βουλευτών. Μόνο ο Λαγός προσκομίζει 2.000 ερωτήσεις για το νέφος στην Πάτρα, το σαμιώτικο κρασί, τη μηδενική ζήτηση λευκού κρεμμυδιού, την άγρια αγκινάρα Μικρομάνης κ.ά. Στα πρακτικά γράφεται το σχόλιο της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη στον συνήγορο του Λαγού: «Πείτε στον εντολέα σας να μη βγαίνει να λέει ότι καθυστερεί η δίκη».


6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει 265 μάρτυρες υπεράσπισης αλλά στο δικαστήριο έρχονται να καταθέσουν μόλις 69 και αυτοί… με το ζόρι, αναγκάζοντας την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να ζητήσει δύο φορές να γραφτεί στα πρακτικά ότι «το δικαστήριο διακόπτει γιατί οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν έφεραν μάρτυρες, αν και ειδοποιήθηκαν προς τούτο». Όσοι καταθέτουν είναι συγγενείς, φίλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι της Χρυσής Αυγής. Συγγενείς θα επιστρατευτούν και μετά την καταδίκη, όταν οι χρυσαυγίτες θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δικαστές ότι αν οδηγηθούν στη φυλακή αυτό θα είναι καταστροφικό για τους υπέργηρους γονείς τους, τις συζύγους και τα παιδιά τους.


20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Αρχίζουν οι απολογίες, με πρώτους τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα. Στα πρακτικά καταγράφεται ο Ρουπακιάς να λέει «μια ανθρωποκτονία ήτανε που την κάνανε ολόκληρη ιστορία» και η ομολογία του πυρηνάρχη Πατέλη ότι «ποτέ δεν με διέγραψαν από τη Χρυσή Αυγή, σταμάτησα να πηγαίνω στα γραφεία όταν προφυλακίστηκα», που έρχεται σε αντίθεση με τις απολογίες της ηγεσίας ότι δήθεν όσοι εμπλέκονταν στη δολοφονία διαγράφηκαν από τη Χρυσή Αυγή. Ο Ηλίας Κασιδιάρης βάζει στο κάδρο της ενοχής τους ίδιους τους βουλευτές, λέγοντας ότι για τα εγκλήματα μπορεί να είναι ένοχοι «μέλη, υποστηρικτές, ακόμα και βουλευτές» και εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση στον αναπληρωτή εισαγγελέα. Ο Νίκος Μίχος καταθέτει ότι ο Μιχαλολιάκος γνώριζε από την πρώτη στιγμή για τη δολοφονία Φύσσα και την επίθεση στους αλιεργάτες. Ο Ιωάννης Λαγός καλύπτει απόλυτα τα τάγματα εφόδου, χρεώνει στο Πολιτικό Συμβούλιο (δηλαδή στον ίδιο τον Αρχηγό) την απόφαση να μη διαγραφούν οι εμπλεκόμενοι για τη δολοφονία Φύσσα και προπηλακίζει την πρόεδρο του δικαστηρίου. Ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος αδειάζει τον Λαγό και το τάγμα της Νίκαιας και επιμένει στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί.


19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Για τη δολοφονία Φύσσα προτείνει την ενοχή μόνο του Ρουπακιά, ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, προτείνοντας να μετατραπούν οι κατηγορίες σε ελαφρύτερες. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας δεν θα αγορεύσει, αλλά θα απαντήσει σε όσους του προσάπτουν ότι συντάχθηκε με την πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου ότι «δεν προβλέπεται δικονομικά αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα», διαχωρίζοντας εμφανώς τη θέση του.


8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Με τη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, αρχίζουν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής που αποδομούν πλήρως την εισαγγελική πρόταση και αποδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση της έδρας να παραστεί η Πολιτική Αγωγή και για το σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η απεύθυνση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη, στη Μαρία Λεπενιώτη: «εσείς, κυρία πρόεδρε, με ποιους είστε: με τις μέλισσες ή με τους λύκους;».

Η επιχειρηματολογία της Πολιτικής Αγωγής, η οποία βασίζεται σε ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, αναγκάζει τους συνηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν περί ανέμων και υδάτων, αφού αρκετοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να αντικρούσουν το κατηγορητήριο.


7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοινώνει την ιστορική απόφαση: η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Σε δευτερόλεπτα η είδηση γίνεται γνωστή έξω από το Εφετείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας σείεται όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης, σαστισμένοι, αρχίζουν να αγορεύουν επί των ελαφρυντικών.

Συνολικά καταδικάζονται 57 κατηγορούμενοι: 50 για κακουργήματα και 7 για πλημμελήματα. Ενοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίνονται οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δηλαδή το Πολιτικό Συμβούλιο της Χρυσής Αυγής. Οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές καταδικάζονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχαήλ Αρβανίτης.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καταδικάζεται ο Ρουπακιάς και ως συνεργοί του οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πλην δύο που αθωώνονται λόγω αμφιβολιών. Για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταδικάζονται όλοι οι δράστες. Συνολικά 43 κατηγορούμενοι καταδικάζονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος (δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν), ο Θωμάς Μπαρέκας (επίθεση στο στέκι Συνεργείο της Ηλιούπολης), οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος (επίθεση στο στέκι Αντίπνοια), ο Αριστόδημος Δασκαλάκης (ξυλοδαρμός αλλοδαπών εργατών στην Ιεράπετρα) και η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο.


8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η εισαγγελέας προτείνει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. «Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικό από τη στιγμή που το δικαστήριό σας δέχτηκε ότι έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα», επιχειρηματολογεί η Αδαμαντία Οικονόμου, αλλά η πρότασή της προκαλεί δυσαρέσκεια στην υπεράσπιση.


9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η εισαγγελέας απολογείται στην υπεράσπιση λέγοντας: «Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με τον γνώμονα του Δικαίου, και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να την σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο».


12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Ελαφρυντικά δίνονται μόνο στους πρώην βουλευτές Νίκο Μίχο (ειλικρινούς μεταμέλειας), Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς) και Μιχαήλ Αρβανίτη (πρότερου σύννομου βίου). Το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς αναγνωρίστηκε και στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο, που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ η ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας σε όσους κατηγορουμένους ήταν κάτω των 25 ετών το επίδικο διάστημα (Αναστάσιος Αναδιώτης, Γεώργιος Τσακανίκας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Χρήστος Χατζηδάκης).

Ο Λαγός εμφανίζεται στο δικαστήριο με νέο δικηγόρο, τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, και ζητάει εξαίρεση της έδρας πλην των εισαγγελέων. Ο δικηγόρος του επιχειρηματολογεί περί προκατάληψης των δικαστών, πίεσης από πολιτικούς παράγοντες και καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Το αίτημα εξετάζεται από άλλη σύνθεση δικαστηρίου, η οποία το απορρίπτει ως αβάσιμο, αόριστο και απαράδεκτο. Έπειτα από καθυστέρηση επτά ωρών το προεδρείο της Μαρίας Λεπενιώτη επανέρχεται στην έδρα.


13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η εισαγγελέας προτείνει κάθειρξη 13 ετών για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, προκαλώντας άλλη μία δυσαρέσκεια στην υπεράσπιση. Η αντίδραση του Τάκη Μιχαλόλια είναι: «Η κυρία εισαγγελέας ήτο, σε εισαγωγικά, γενναιόδωρη με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την οικογένειά του γιατί ήταν αναντίστοιχο με τη λογική, τη δικαστηριακή πρακτική, να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος και παρά ταύτα να προτείνει την οροφή της ποινής. Ή η κυρία εισαγγελέας δεν εμμένει πλέον στη γνώμη της περί αθωότητας των χρυσαυγιτών ή επικράτησαν στη συνείδησή της οι κραυγές».


14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης επισφραγίζεται με υψηλές ποινές για τον Αρχηγό Μιχαλολιάκο και τον στενό ηγετικό πυρήνα του, στους οποίους επιβάλλεται κάθειρξη 13 ετών, πολύ κοντά στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών. Ισόβια κάθειρξη συν 14 χρόνια είναι η ποινή που επιβάλλεται στον Γιώργο Ρουπακιά και δεκαετείς καθείρξεις στους δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης στη Νίκαια και το Πέραμα, Γιώργο Πατέλη και Τάσο Πανταζή, καθώς και στον υπεύθυνο ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια, Γιάννη Καζαντζόγλου. Ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου δούλευαν στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων και, όπως αποδείχθηκε στο ακροατήριο, δεν διαγράφηκαν ούτε μετά τη δολοφονία Φύσσα παρόλο που εμπλέκονταν άμεσα σε αυτήν.

Σε κάθειρξη εννιά ετών καταδικάστηκαν οι συνεργοί της δολοφονίας στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και οι αμέσως επόμενες ποινές, των επτά ετών, επιβλήθηκαν στους συνεργούς της δολοφονίας στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, αλλά και στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Επταετής είναι η κάθειρξη για τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Νίκο Κούζηλο, καθώς και για το στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά Νίκο Αποστόλου.

Για έξι πρώην βουλευτές το δικαστήριο όρισε ποινή έξι ετών (Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Δημήτρη Κουκούτση και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Μίχο), όπως και για τους επίσης καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο (ένοχοι για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν), Αθανάσιο Στράτο και Βασίλη Σιατούνη (έχει καταδικαστεί για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια), τον Νίκο Παπαβασιλείου (ένοχος για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau, που ανήκε σε μετανάστη, στην πλατεία Αμερικής), την ανθυπαστυνόμο Βενετία Πόπορη και τον γραμματέα της οργάνωσης στη Νίκαια Γιώργο Τσακανίκα.

Με ποινή πέντε ετών τιμωρήθηκαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Μιχάλης Αρβανίτης, στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, και ο Αριστόδημος Δασκαλάκης που έχει καταδικαστεί για την επίθεση σε μετανάστες στη Βαϊνιά Ιεράπετρας. Ακολουθούν οι καταδικασθέντες για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, Αντώνης Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή έξι ετών στον πρώτο, τριών ετών και έξι μηνών στους υπόλοιπους.


15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Αναστολή στην εκτέλεση των ποινών ζητούν οι χρυσαυγίτες, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, καταθέτοντας επιχειρήματα δυσκολίας βιοπορισμού και έξωθεν καλών μαρτυριών. Ο Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης συνοδεύει στο δικαστήριο τον υπέργηρο πατέρα του που υποστηρίζει ότι, αν ο γιος του φυλακιστεί, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα καθώς φροντίζει και εκείνους και τα ζώα τους.


16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος ζητούν αυτοπροσώπως από τους δικαστές να μην τους οδηγήσουν στη φυλακή, ενώ ο Αντώνης Γρέγος ζητάει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι αρκεί να μην εκτίσει την ποινή του. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος διά του συνηγόρου του υποστηρίζει ότι θα υποστεί «ανεπανόρθωτη βλάβη» αν δεν ανασταλεί η έκτιση της ποινής του. Από τις Βρυξέλλες ο Λαγός κατηγορεί, μέσω των συνηγόρων του, τους δικαστές και δηλώνει ότι δεν ζητάει αναστολή της ποινής του.


19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

εισαγγελέας προτείνει να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς και να δοθεί αναστολή έκτισης της ποινής σε όλους τους υπόλοιπους, ακόμα και στον Λαγό που δεν τη ζήτησε. Το σκεπτικό της στηρίζεται κυρίως σε δύο επιχειρήματα: α) οι κατηγορούμενοι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, και β) έχουν λευκό ποινικό μητρώο, «πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, που καταδικάστηκε το 1979 σε ηλικία 22 ετών, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ήσσονος απαξίας πράξεις».

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ενώ η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης χαρακτηρίζει «όνειδος» για την Εισαγγελία της χώρας την πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου και εξηγεί ότι ο Λαγός το 2015 οδηγήθηκε στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι συντάσσονται με την εισαγγελική πρόταση. Ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου προσκομίζει έγγραφα με τις δηλώσεις του Θανάση Καμπαγιάννη και κατηγορεί την Πολιτική Αγωγή για τη στάση της. Οι συνήγοροι υπεράσπισης δημιουργούν ένταση και η πρόεδρος διακόπτει για την επομένη.

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Οι δικαστές επισημαίνουν στην εισαγγελέα τις παραλείψεις της πρότασής της. Η πρόεδρος παραθέτει τα ονόματα καταδικασθέντων που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο και ζητάει από την εισαγγελέα να διευκρινίσει αν και για όλους αυτούς (τα ποινικά μητρώα των οποίων παρέλειψε να αναφέρει η εισαγγελέας στην πρότασή της) προτείνει αναστολή στην έκτιση της ποινής τους. Η εισαγγελέας επιμένει να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Ρουπακιάς.

Με βάση τα έγγραφα του συνηγόρου του Ματθαιόπουλου, το δικαστήριο ζητάει από την εισαγγελέα να αναζητήσει τυχόν βούλευμα που να αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει.

Η προτελευταία συνεδρίαση της δίκης κρατάει μόλις μισή ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δικαστές αποδεικνύουν τη διαστρέβλωση του αποδεικτικού υλικού από την εισαγγελέα.

Παραθέτουμε εδώ αυτούσια τη συνομιλία προέδρου – εισαγγελέα σχετικά με τις παραλείψεις στην εισαγγελική πρόταση επί του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινών:

Πρόεδρος: Στην πρότασή της η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των κατηγορούμενων βουλευτών είναι λευκά, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το 1979, σε ηλικία 22 ετών, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ήσσονος απαξίας πράξεις. Η κυρία εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί και στους κατηγορουμένους, οι οποίοι –όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα που το δικαστήριο είδε στα πλαίσια χορήγησης ελαφρυντικών– έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος έχουν ποινές καθείρξεως· Αγριογιάννης ποινή κάθειρξης για ληστεία και υπεξαίρεση· Τσορβάς για επικίνδυνες σωματικές βλάβες· Παπαβασιλείου για εμπρησμό από πρόθεση· Καστρινός, Αποστόλου, Πανταζής για επικίνδυνες· και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανένας ήσσονος απαξίας, Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας, που είναι κάποιων μηνών. Κρίνει λοιπόν το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί κατά τούτο η εισαγγελική πρόταση.
Δεύτερον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί, με επιμέλεια της εισαγγελέα, τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Όλοι πληρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση).

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τις ισόβιες καθείρξεις και τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε, με επιμέλεια της εισαγγελέως, να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.


21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η εισαγγελέας προσκομίζει το βούλευμα 1184/21-7-2015 με το οποίο διατάσσεται η προφυλάκιση του Ιωάννη Λαγού για παραβίαση περιοριστικών όρων. Το έγγραφο αποδεικνύει ότι η εισαγγελική πρόταση, που ανέφερε ότι «οι κατηγορούμενοι δεν έχουν παραβιάσει περιοριστικούς όρους», είχε παραλείψεις.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ζητάει να διερευνηθεί κλήση που φέρεται να έχει γίνει δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου επί κυβέρνησης Σαμαρά προς κάποιον χρυσαυγίτη, ο οποίος την ημέρα της δολοφονίας επικοινώνησε με τον Ρουπακιά. Χωρίς να δώσει κάποια δική του εξήγηση, ο πρώην βουλευτής ζητάει απλώς να κληθεί ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, τότε υπεύθυνος της Γραμματείας, και να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον ίδιο.

Αιτήματα υποβάλλει και ο Λαγός διά των συνηγόρων του: να διαβαστούν βουλεύματα του 2019, με τα οποία αίρονται περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί παλαιότερα, καθώς και δηλώσεις του ότι εάν καταδικαστεί και δεν δοθεί αναστολή, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Τελικά, το αίτημα του Κασιδιάρη θα απορριφθεί, ενώ για τον Λαγό θα γίνει δεκτή μόνο η ανάγνωση των βουλευμάτων του 2019, με την επισήμανση της προέδρου ότι «μεταγενέστερο βούλευμα δεν αντικαθιστά προγενέστερο».

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Οι δικαστές στέλνουν στη φυλακή την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Εντάλματα σύλληψης εκδίδονται για τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο και για δώδεκα βουλευτές που αποτελούσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής το 2012: Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αφήνονται οι πρώην βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης και Μιχαήλ Αρβανίτης.

Στη φυλακή με ποινή ισόβιας κάθειρξης οδηγείται ο δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς και με πολυετείς καθείρξεις οι δεκαπέντε συνεργοί του. Ανάμεσά τους ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης, ο υπεύθυνος ασφαλείας Γιάννης Καζαντζόγλου και ο γραμματέας Γιώργος Τσακανίκας. Από την τοπική οργάνωση του Περάματος φυλακίζεται ο πυρηνάρχης Τάσος Πανταζής και από τον Πειραιά τα στελέχη Θωμάς Μπαρέκας και Νίκος Αποστόλου.

Στη φυλακή οδηγούνται ξανά και οι δύο δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν (Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος), ο Βασίλης Σιατούνης και ο Αθανάσιος Στράτος που επιτέθηκαν στο στέκι Αντίπνοια, ο Νίκος Παπαβασιλείου που έχει καταδικαστεί για εμπρησμό μπαρ που ανήκε σε μετανάστη και η ανθυπαστυνόμος της Ασφάλειας Πειραιά, Βενετία Πόπορη.

Την έδρα του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που έλαβε την ιστορική ομόφωνη απόφαση αποτελούν η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη και οι εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος.

 

Κοινοποίηση:

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.