Scroll Top

Βομβιστική επίθεση στα Πατήσια: σήμα κινδύνου

arthra-vomvistiki-epithesi-sta-patissia

Εφημερίδα των Συντακτών

Μνημείο στο Ντόρτμουντ για τα θύματα της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU. Πηγή: wikipedia.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου έγινε έκρηξη έξω από άτυπο χώρο προσευχής μουσουλμάνων στα Πατήσια. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε βίδες, καρφιά και μεταλλικά αντικείμενα, ήταν δηλαδή μια κατασκευή σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να σκοτώσει. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιλογή του στόχου, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια με πιθανά θύματα. Είναι ένα σήμα κινδύνου για όλους.

Η είδηση πέρασε «στα ψιλά», η σημασία της ωστόσο είναι μεγάλη. Έχουμε να κάνουμε με ενδεχόμενη κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας και με δραστική αναβάθμιση στόχων και μεθόδων. Ως προς αυτό, η επίθεση φαίνεται να αντιγράφει τα πρότυπα νεοναζιστικών οργανώσεων άλλων χωρών και ιδίως της Γερμανίας, όπου το NSU χτυπούσε λατρευτικούς χώρους μουσουλμάνων και επέλεγε ανθρώπινους στόχους με βάση την καταγωγή ή/και το θρήσκευμα (μεταξύ τους ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης που δολοφονήθηκε μέσα στο μαγαζί του). Η μακρά αλυσίδα θυμάτων της νεοναζιστικής βίας στη Γερμανία και οι σοβαρές καταγγελίες για συστηματική συγκάλυψη από την πλευρά της αστυνομίας ενισχύουν τη σημασία του χτεσινού περιστατικού. Είναι ένα σήμα κινδύνου για όλους.

Το Σημείο για τη Mελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς επισημαίνει, με αφορμή τη χτεσινή επίθεση, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά η ρατσιστική βία και η οργανωμένη ακροδεξιά τρομοκρατία. Οι θεσμοί της Πολιτείας, η κοινωνία των πολιτών, οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι το πάθημα της προηγούμενης δεκαετίας έγινε μάθημα. Η ολιγωρία, η υποτίμηση του κινδύνου και η αδράνεια άφησαν χρόνο και χώρο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Έτσι, η χώρα έζησε μια τραγωδία ώσπου –με μεγάλη καθυστέρηση- οι θεσμοί αντέδρασαν.

Η χτεσινή επίθεση στέλνει σήμα κινδύνου σε όλους: κινδυνεύουμε να δούμε ξανά τον τρόμο και την βία να απλώνονται.

 

Κοινοποίηση:

Σχετικά άρθρα
Clear Filters

Ένα χρονολόγιο ακροδεξιών δράσεων στη Θεσσαλονίκη από το 2017 έως τα γεγονότα του Μαρτίου 2024.

Το τρίτο σημείωμα του Παρατηρητηρίου, που επιμελείται το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σχετικά με τις εκφάνσεις της ακροδεξιάς στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, αντιπολιτευόμενη και κυβερνώσα Ακροδεξιά κινήθηκαν σε όλες τις δυνατές κορυφές του «τετραγώνου»: Στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, αντιπολιτευόμενη και κυβερνώσα Ακροδεξιά κινήθηκαν σε όλες τις δυνατές κορυφές του «τετραγώνου»: συνωμοσιολογία, κριτική στην εξ αριστερών αντιπολίτευση για την πρόταση δυσπιστίας (!), αβλαβής ηθικολογία, πλήρης ταύτιση με την κυβέρνηση.

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.